Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"The Salvation"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ur filmen "The salvation"

Western.

Danmark/Storbritannien/Sydafrika.

Av: Kristian Levring.

Med: Mads Mikkelsen, Jeffrey Dean Morgan, Eva Green, Mikael Persbrandt.

Längd: 1.29.

Från 15 år.

Bröderna Jon och Peter lämnar i slutet av 1860-talet Danmark för att söka lyckan i USA. Efter nästan ett decennium ansluter Jons fru och son för att bli en del av livet i det Nya landet. Men den samlade familjen hinner inte nå den lilla ranchen innan tragedin är ett faktum. Sällskapet i diligensen sätter punkt för deras framtid och vedergällningen på förövarna som tagit allt ifrån Jon blir början på ett blodbad som inte skonar någon.

Westernfilmens storhetstid hör till historien men då och då dyker det upp guldkorn som ger genren ett välkommet uppsving.


"The salvation" är ett nattsvart Shakespearedrama utan versmått, en antik tragedi med en stum kör som bara ser på när helvetet bryter lös. Det är en rakt berättad historia kantad av död och de första offren för en nyförlöst oljeindustri.

Fotot är utfrätt likt det sönderbrända landskapet och Mads Mikkelsens skådespeleri är förkrossande övertygande. Det är också Kasper Windings strängade soundtrack och Eva Greens stumma "prinsessa".


Ändå hade jag hoppats på mer, önskat en mindre endimensionell skurk och något annat än skitiga män med hölster. Å andra sidan får nästan ingen möjlighet att visa sitt rätta jag då de antingen ganska omgående mister livet eller saknar förmåga att tala...

Western3 getingarThe Salvation

Danmark/Storbritannien/Sydafrika. Av Kristian Levring. Med Mads Mikkelsen, Jeffrey Dean Morgan, Eva Green, Mikael Persbrandt. Längd: 1.29. Från 15 år.