Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"The Purge"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När mörkret lägger sig måste man välja mellan att jaga eller jagas.
Foto: Universal Pictures

En natt per år gäller inga lagar, medborgarna får fria händer att leva ut allt hat och all frustration. När morgonen gryr behöver ingen svara för vad som hänt i nattens mörker, utan alla kan renade gå vidare med sina liv.

Den fredlösa natten är en orgie i våld, där många blir jägare och alla är villebråd. Värst drabbas de fattiga. Hemlösa saknar helt skydd.

I det fina - noga inhägnade - villaområde där familjen Sandin bor är läget gynnsammare. Alla stänger in sig i sina skottsäkra hus. Pappa Sandin har själv försett dem med de senaste säkerhetssystemen - och blivit rejält förmögen på kuppen.

Men inget skydd är att lita på - ingen vet bättre än pappa Sandin att det kan bli en hård natt.

Historien är utspelar sig i USA om tio år och den är lätt att avfärda som idiotisk och orimlig. Men orimligheten har en plågsam släktskap med den galenskap som alldeles på riktigt drabbade till exempel Bosnien och Rwanda för några år sedan. Etiska rensningar och folkmord som reningsbad är inget påhitt av en sensationslysten skräck-filmare.

Fast sedan blir det förstås mest planlöst irrande i det Sandinska husets mörka prång - och rätt ordinär rysarspänning.

"The purge"

Genre: Rysare

Land: USA.

Av: James DeMonaco.

Med: Ethan Hawke, Lena Headey, Rhys Wakefield. Längd: 1.25.

Från: 15 år.