Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The Place beyond the pines

Motorcykelstjärnan Lukes (Ryan Gosling) liv förändras när Romina (Eva Mendes) söker upp honom.

DRAMA.

USA.

Av Derek Cianfrance.

Med Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Dane Dehaan, Emory Cohen, Mahershala Ali

Längd: 2.20.

Från: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Ryan Gosling

Spelar en ganska endimensionell snubbe, men Gosling får Luke att växa och gå genom rutan - han är precis så stenhård, trasig och närvarande som man kan önska.

 

Bradley Cooper

Färsk polis med ambitioner och rent mjöl i påsen som förvandlas till en politiker med nästan enbart karriären för ögonen. Gör ett kompetent jobb, som alltid.

 

Eva Mendes

En favorit som borde få större roller än som side kick av olika slag. Fler scener med Mendes och betyget hade förmodligen blivit högre.

 

Dane Dehaan

Slog igenom i "Chronicle" och här fortsätter han övertyga som tonåring trots att han passerat 20 för länge sedan. Spelar skjortan av många i sin generation och syns nästa år i "The amazing spiderman 2".

 

Emory Cohen

 Spelar bortskämd valp med drogproblem och lyckas vara både osympatisk och sårbar i sin fyrkantiga uppenbarelse.

Handsome Luke är stjärnan i en våghalsig motorcykelshow på ett kringresande nöjesfält. En kväll blir han uppsökt av Romina, en tillfällig bekantskap från året innan, och efter det blir hans liv ett annat.

I samma småstad verkar Avery, en färsk poliskonstapel med helt andra hemförhållanden än rotlöse Luke. Det blir också Avery som sätter punkt för historien om Luke och filmens första akt.

Om filmen tagit slut här hade man fått med sig en stark berättelse framförd av skickliga skådespelare ut från biosalongen. Men Derek Cianfrance vill ta oss med in i framtiden, närmare bestämt 15 år senare där filmens andra akt tar avstamp. Det blir nya bekantskaper att engagera sig i, andra konstellationer att etablera.

 

Det är en ambitiös berättelse med fader/son-relationer som den röda tråden i ett manus som innehåller väldigt mycket - två filmer trängs om utrymmet i en och båda tillåts ta plats. Här finns flera karaktärer att bry sig om, många figurer som fått både bredd och djup, relationer att förstå och hoppas på, starka känslor att brottas med.

Cianfrances genombrottsfilm "Blue valentine" visade på fingertoppskänsla för personregi och det är också den ingrediensen som ger tyngd till den här historien. En bidragande orsak till det är, förutom skickligt skådespeleri, att birollerna är tydliga karaktärer med en medverkan som gör att de verkligen förstärker, och inte bara fyller ut historien.

 

Stilistiskt är filmen traditionell, men jag är svag för den inledande långa tagningen som följer en adrenalinstinn tatuerade kropp på väg mot en motorcykelshow av sällan skådat slag.

Filmen är möjligen i längsta laget och kvinnorollerna försvinnande små och få - Eva Mendes är väldigt bra i de scener där hon medverkar, men borde fått mer utrymme. Första akten väger tyngre än den andra och upplösningen blir ofrånkomligt förutsägbar vilket gör att den tappar lite nerv.

Bortsett från det är det två timmar filmunderhållning av hög klass som avrundas med en symbolisk motorcykelfärd ackompanjerad av Bon Ivers "The wolves (Act I And II)".