The Nice Guys är modern och rolig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Så bra är The nice Guys
Foto: Daniel Mcfadden / (C) 2015 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC

Jag minns inte sist jag var så här avslappnat glad, och det inte fanns två glas vin med i bilden. Dödligt vapen-författaren Shane Black har lyckats skapa en ny buddy-film som känns både nostalgisk och modern, rolig och smart, snygg och ful.

Platsen är Los Angeles, tiden är 1977, och våra två privatspanare Holland March (Gosling) och Jackson Healy (Crowe) sätter inte yrkesetiken särskilt högt. Medan Jackson bistår med att pressa folk på pengar, raggar Holland kunder på demensboenden, där uppsminkade damer vill hitta äkta makar som dessvärre oftast redan är aska i en urna.

Men det blir ett antal mord i porrbranschen, och sökandet efter den försvunna Amelia, som för de två förlorartyperna motvilligt samman. Därifrån börjar en labyrintiskt vindlande historia som påminner ganska mycket om Inherent vice utan att vara så sabla pretto. Istället är det mer lekfullt, lite Almost famous, men med ett intressant perspektivskapande öga:

I filmens inledning stjäl en pojke föräldrarnas porrblaska, och medan han betraktar modellens utvikta kropp, kraschar en bil in i köket. Exakt samma porrstjärna flyger ut och landar lika uppfläkt som på bilden. Något börjar kännas fel. Pojken täcker över henne.

Likadant tonas den grabbiga stämningen ned av att förnuftets röst i filmen tillhör Hollands 13-åriga dotter Holly (Rice), och när hon får följa med in på det glittriga porrfilmspartyt gör det något med den annars så obekymrade känslan.


LÄS MER: Så bra är "The Dressmaker"


Ryan Gosling briljerar


LÄS MER: Så bra är "Money monster"


Men mestadels är detta lekfull noir med en rejäl dos av fånigheter. Likt Peter Sellers Rosa panter, så snubblar Holland över ledtrådarna, och klantar sig inte så lite. Scenen där Gosling skär upp handlederna så att blodet sprutar i samband med ett inbrott är vansinnigt rolig, likaså ögonblicket där duon förhör gasmaskklädda miljöaktivister eller då Holland ger svar på tal med repliker som Vet ni vem mer som bara följde order? Hitler!.

Därför spelar det faktiskt ingen som helst roll att historien är lite slafsigt osammanhängande, lika lite som att jeans eller sneakers behöver vara hela för en perfekt outfit. I en tid då bioduken annars mest fylls av det storslagna, blir det slarviga plötsligt attraktivt, och jag kommer på mig själv med att längta efter en uppföljare.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

The Nice Guys

Actionkomedi

USA.

Av Shane Black.

Med Ryan Gosling, Russell Crowe, Angourie Rice, Kim Basinger.

Längd: 1:56.

Från: 15 år.