Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"The man from UNCLE"

Alicia-rulle med ytspänning, skriver Maria Brander. Foto: Supplied By Lmk

Jag känner mig som en unge på besök i en överdådig leksaksbutik.

Vill ta på allt. Ha allt! Herregud så mycket vackra saker och miljöer.

Italiensk arkitektur, gyllene lyxhotell, kurviga bilar, vespor och analog högteknologi.

Alicia Vikander som en korsning av Jackie Kennedy och Modesty Blaise, med stora solglasögon, geometriska örhängen och tjocka lösögonfransar.

Så snyggt. Så åtråvärt. Och ganska tomt.

FAKTA

"The man from UNCLE"

Action

USA/Storbritannien.

Av Guy Ritchie.

Med Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Hugh Grant.

Längd: 1:56.

Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna:

Henry Cavill

Cavill som spelade Stålmannen i senaste rebooten, tar sig an ännu en roll där hans välskulpterade ansikte och muskler får göra jobbet. Det är så klart meningen att han ska vara nonchalant cool. Dessvärre går det så långt att han blir tråkig.

Armie Hammer

Spelar den ryska agenten, och lider till stora del av samma problematik som sin amerikanska kollega. Den för genren så nödvändiga känslan av att skådisarna lirar med varandra uppstår aldrig.

Alicia Vikander

Är inget kuttersmycket, utan gör en rollfigur med en egen hemlig agenda och talang för att meka med bilar. Men det här är Vikander på rutin, och intensiteten från hennes tidigare roller saknas. Det bestående intrycket blir därför ändå hur rasande snygg hon är.

För liksom fallet är med de flesta leksaksaffärer så saknas här en kärna av innehåll bakom den kommersiellt perfekta ytan. Den amerikanska originalserien "Mannen från UNCLE" är mest en förevändning för att få använda de stiliga 60-talsmiljöerna, och publiken förväntas inte ha någon förkunskap om berättelsen fond – det kalla kriget. Förtexterna är nämligen försedda med en historisk genomgång, så att även 11-åringarna ska fatta grejen med att den amerikanske agenten Napoleon Solo (Cavill) samarbetar med den ryske Illya Kuryakin (Hammer).

Saknar kemi

Agenternas uppdrag är att stoppa ett excentriskt ondskefullt par från att skapa en hemgjord atombomb, medan den ofrivillige bombingenjörens dotter Gaby (Alicia Vikander) är länken för att komma åt dem.

Det är ett standardupplägg för en spionfilm som vill åt något av Roger Moores eleganta lätthet, utan att riktigt lyckas. Skådespelarna saknar kemi, och det är först när Hugh Grant gör entré i en mindre roll som man inser hur svalt och fattigt på karisma det är.

Omdömeslöst

Avsmaksfyllt minus dessutom för en kort scen med referenser till nazisternas medicinska experiment. Inte kul, utan bara omdömeslöst.

Men filmen speedar vidare och ögat är svagt för skönhet. Den förföriska ytan är fungerande underhållning i sig, och när Alicia Vikander doppar fötterna i en italiensk fontän är det ändå lite som att se en ikon födas.