The Last Airbender

Publicerad
FANTASY/ÄVENTYR
Regi: M. Night Shyamalan
Medverkande: Noah Ringer, Dev Patel, Nicola Peltz, Jackson Rathbone
Distributör: UIP
Åldersgräns: 11 år
Längd: 1.43
Land: USA
Sverigepremiär: 15 oktober
Airbender är en karate-kid-avatar som lär sig att bända de fyra elementen i ett land som befolkas av vattenfolk, eldfolk, luftfolk och jordfolk.
I varje folkslag finns det utvalda som kan bända deras element, men inte de andra, därför blir avataren oövervinnlig om han lär sig alla fyra. Det onda eldfolket, som vill utplåna alla de andra, vill därför stoppa avatarens utveckling.

Jag tror inte att det är meningen, men när äventyret i ”The Last Airbender” börjar, är det så pompöst uppblåst och samtidigt ljummet spelat, att jag måste skratta.
Efter ”Sjätte sinnet” har de filosofiska idéerna i Shyamalans filmer successivt blivit mer storslaget banala och framstår ännu mer så för att de ”sägs” högtidligt i repliker.
Var tog den inkännande dialogen vägen, som fanns i ”Sjätte sinnet”? Karaktärsdjupet har blivit millimetertunt och skådespelarnas främsta uppgift här är att leverera förklaringsmodeller ur ett skissat manus, utan nyanser och utan ett ordentligt slut.

Vackert foto och ett enormt 3D-gosedjur som avataren flyger på är behållningen, annars pågår det inget annat än att tre tafatta ungdomar gör försök att skapa effekter med olika element.
Att Shyamalan får göra storbudgetfilm trots flopp efter flopp är ett mysterium långt ifrån lika övertydligt som Shyamalans filmer och få regissörer förunnat.
Det är en unik ”Shyamalansk effekt” - han lyckas, trots allt, behålla sin fanskara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag