The Lady

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Michelle Yeoh i "The lady".

DRAMA.

Frankrike/England.

Av: Luc Besson.

Med: Michelle Yeoh, David Twelis, Jonathan Raggett.

Längd: 2.15


Det är en händels­e, men det ser ut som den vackraste av tankar:

Samma vecka som "The lady" går upp i Sverige blir Aung San Suu Kyi, efter närmare 20 år som pestsmittad av de burmesiska generalerna, inröstad i landets parlament.

Den världskända oppositionspolitikern fick 82 procent av rösterna i den valkrets hon ställde upp i. Snacka om utskåpning.

Så fort alltid lika sevärda Michelle Yeoh fick nys om planerna på en film om Aung San Suu Kyi, ringde Yeoh sin agent. Hon förklarade att hon var rätt val att spela den omutliga medborgarrättskämpen.

Inget kunde vara mer självklart.


Yeoh är så porträttlik att det verkligen är nypa sig i armen-läge. Men vad som är viktigare är att Yeoh återger Aung San Suu Kyis utstrålning och värdighet på ett sätt som får oss att förstå varför en tunn, liten kvinna så länge kunnat skrämma slag på diktaturens kreatur.

Själva "The lady"- förhoppningsvis är det nu slut med våldspornografin för Luc Bessons del - är dock inte lika magnifik som sin huvudrolls­innehavare.

Som så ofta i fallet med levnads­beskrivningar på bio tvingas Besson till alltför mycket redovisande (mordet på fadern, tiden i England, den påtvingade separationen från maken och sönerna, husarresten i Burma), och "The lady" blir då mest en skitsnygg - och lång - historie­lektion.