Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

The Impossible

Naomi Watts och Tom Holland som mor och son.
Foto: Nordisk Film

DRAMA

Spanien.

Av Juan Antonio Bayona.

Med Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland.

Längd: 1.54.

Från: 15 år.

Det finns en scen 20 minuter in i "The impossible" som är något av det mest hjärtslitande som visats på bio.

Maria firar jul i Khao Lak i Thailand med sin man och sina tre söner när det ofattbara - det som inte kan hända - ändå inträffar.

Det är den 26 december 2004, döden kommer från havet i form av en tiotals meter hög skummande vägg och 300 000 människor ska förlora sina liv i Sydostasien innan vattnet drar sig tillbaka.

Jättevågens ursinniga kraft skiljer Maria från hennes familj, och det är när hon desperat klänger sig fast vid ett träd som mitt hjärta brister.

Det går liksom inte att distansera sig från Naomi Watts när hon blåslagen - bara sekunder från att ha drunknat - inser att de människor hon älskar över allt annat kanske är borta för alltid.

Hennes ansikte och röst uttrycker en sådan förtvivlan att jag knappt ser något för de tårar som förblindar mina ögon.

Att Watts var nominerad till en Oscar känns därför alldeles självklart.

Och just i det självklara ligger den fälla som "The impossible" sedan lurar in sig själv i.


Eftersom historien redan är skriven - vi vet att den bygger på en verklig familjs umbäranden och vilka omständigheter de kämpar emot - tvingas handlingen in i en redovisande tvångströja.

Då landar "The impossible" mer som en ytterst välgjord men distanserande tv-dokumentär, än ett drama där nerverna ständigt är på spänn.

Juan Antonio Bayonas (tidigare "Barnhemmet") bilder i början av tsunamin, som drar med sig allt i sin väg, får mig dock att kippa efter andan.

Maria och äldste sonen Lucas separeras från maken och de yngre barnen och spanjoren följer de två spår som förhoppningsvis ska löpa samman och bli ett.

Under de sista 45 minuterna, då det omöjliga trots allt kan bli möjligt och vi bara väntar på att de fem personerna ska återförenas, tenderar "The impossible" att bli väl utdragen och konventionell.

Och förminskar sig därmed till att bli en katastroffilm bland alla andra.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Naomi Watts  

 

"The impossible" är framför allt australiskans film. Marias livsglöd, när döden länge griper efter henne, är berättelsens själva bränsle och ingen hade väl kunnat bli upprörd om Watts snott Oscar-statyetten från Jennifer Lawrence.


Tom Holland

Brådmogen ung man i nedre tonåren som blir sin mammas stora stöd när hon själv blir oförmögen att uträtta något. Holland lyckas väl förmedla gnistan som håller hopplösheten borta.


Ewan McGregor

Tvingas ligga lägre än Naomi Watts. Helt enkelt därför att rollfiguren är mindre intressant. McGregor hamnar trots ett centralt läge farligt nära periferin några gånger.