Magiskt hotell. Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Tony Revolori och Paul Schlase i en scen ur kitschiga "The Grand Budapest Hotel" som nu går upp på svenska biografer. Foto: Martin Scali/FOX
Magiskt hotell. Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Tony Revolori och Paul Schlase i en scen ur kitschiga "The Grand Budapest Hotel" som nu går upp på svenska biografer. Foto: Martin Scali/FOX

"The Grand Budapest Hotel"

Publicerad

KOMEDI

Land: USA.

Av Wes Anderson.

Med Ralph Fiennes, Jude Law, F. Murray Abraham, Willem Dafoe, Adrien Brody, Tilda Swinton.

Längd: 1.40.

Från: 11 år.

På The Grand Budapest Hotel bossar portieren Gustave sina underordnade med samma entusiasm som han tillfredsställer de gästande aristokratiska äldre damernas sexuella lustar.

Det är 1932 och vi befinner oss i Zubrowka (som egentligen är namnet på en polsk smaksatt vodka). Hotellet är storslaget och magiskt som ett utsökt dockskåp. Med alla pastelliga färger och stumfilmliknande kulisser känns det som att befinna sig i ett kaleidoskop som regissören Wes Anderson snurrar fortare och fortare i takt med att berättelsen trappas upp.

Redan i första delen mördas Gustave allra käraste tant - den 84-åriga Madame Céline Villeneuve Desgoffe und Taxi (Tilda Swinton). Det visar sig att hon, berusad av kärlek och till familjens stora förtret, har testamenterat renässansmålningen "Pojken med äpplet" till en rörd Gustave. Det blir upptakten på en jakt där Gustave flyr tillsammans med sin närmaste bundsförvant och skyddsling lobbypojken Zero (Tony Revolori).

Det hela är oavbrutet kitschigt och bubblar glatt som första glaset champagne. Ralph Fiennes gör den pimpinetta, egenkära, men samtidigt hövliga Gustave på ett fullkomligt charmerande sätt och överraskar som fullfjädrad komiker. Samtidigt blir man bortskämd med stora stjärnor i små roller - lika naggande god som lyxiga praliner.

Egentligen handlar det inte om någonting. Manuset är lika nonsensfyllt som någonsin en Monthy Python-sketch. Men samtidigt finns här en allvarlig botten, ett slags sorglig nostalgi över den tid som flytt. Spillrorna av Österrike-Ungern. Den europeiska dekadensen i ett tidigt 1900-tal. En värld där överklassens våndor lindras av frisk luft och kalla bad.

När vi förflyttas till sextiotalet har den forna glansen flagnat och täckts med orange heltäckningsmattor. Stoltheten är borta. Det skulle nästan vara en akt av nåd att låta Jack Nicholson gå loss på hotellet med en yxa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag