Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"The Giver"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: David Bloomer

Filmatiseringen av den bästsäljande unga vuxna-romanen "Den utvalde" (1993) har halvt om halvt sågats i USA.

Men jag är märkligt svag för sci fi-sagan där hjälten pysslar om en hjälplös bebis, snarare än hanterar vapen.

Vi befinner oss som vanligt i en postapokalyptisk diffus framtid. Här råder ordning. Men där ”Hunger games” har sina zoner och ”Divergent”-serien sina falanger, har man här tagit steget längre och avskaffat allt som händelsevis skulle kunna rubba sinnesfriden, från musik till minnen och kärlek.

Invånarna tror att de är lyckliga, när de i själva verket lever själlösa bokstavligen svartvita liv.

Söta djur och gnistrande snö

Men den unge Jonas (Thwaites) har sett glimtar av färg, och väljs därför till att ärva uppgiften som Receiver – från The Giver (Bridges). Det är ett hedersuppdrag som innebär att man får exklusiv tillgång till hela livsspektrat från känslor till historia, i syftet att rådgiva samhällets äldste.

Och i takt med att Jonas kunskaper ökar, så fylls de stilrena filmrutorna med färg och energi.

Verkligheten sköljer över honom i form av bilder på glada barn, söta djur, forsande vatten, uppsluppna bröllopsfester, och gnistrande snö. Men Jonas får även tas med krigets och dödens fasor.

Flummig stämning

Det är visdomar av den typ man kan möta på en livsbejakande yogaklass. Irriterande ytligt eller känslomässigt medryckande, det är bara att välja.

Men jag köper den emellanåt flummiga stämningen, och gillar att den här filmen är mindre av actionäventyr och mer av filosofisk saga med rötter i verkligheten.

För ganska snart står det klart vad Skarsgårds vänlige läkare faktiskt gör med spädbarnen som inte håller måttet. Med hjärntvättad professionalism sållar han obekymrat ut små övermänniskor. En syn med obehaglig svindel.

BIO

"The Giver"

Science fiction

USA.

Av Philip Noyce.

Med Meryl Streep, Jeff Bridges, Alexander Skarsgård, Katie Holmes, Taylor Swift, Brenton Thwaites, Odeya Rush.

Längd: 1:37.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Jeff Bridges

Är även producent och har kämpat för den här filmens tillblivelse ända sen 1995. Då var rollen som The Giver tänkte för Llloyd Bridges. Nu blev det Jeff själv som tar sig an rollen med rebellisk farbroderlighet garnerat med karaktäristiskt mumlande och glimtar av galenskap.

Brenton Thwaites

Gör huvudrollen som Jonas, och har tidigare setts som Prins Phillip i ”Maleficent”. Påminner här lite om en naiv men innerlig Robert Sean Leonard i ”Döda poeters sällskap”. Lyckas utstråla mer ungdomlighet än sina 25 år.

Katie Holmes

Spelar mamma till Jonas. Fast i samhället finns inga vanliga mammor, utan det är mer som ett jobb. Plikttrogen, sträng och den som oftast mumlar igenom samhällets ideologi om ”likformighet”. Holmes fångar känslan av fjärrstyrd människa.

Alexander Skarsgård

Jonas ”pappa” är även barnläkare. Pendlar snyggt mellan gullig mjukhet och omänsklig iskyla. Hans dubbelhet gör honom till filmens mest obehagliga karaktär.