"The gift"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”The Gift” är både skriven och regisserad av Joel Edgerton.
Foto: Matt Kennedy

När ett framgångsrikt och vackert par köper ett hus med lite väl stora och insynsinbjudande fönster, då vet man att det inte kommer att sluta lyckligt. ”The Gift” lyckas ändå att överraska med smidiga perspektivbyten, lite som en mer lågmäld ”Gone girl”.

Simon och Robyn (Bateman och Hall) har knappt hunnit flytta in i lyxvillan förrän de möter Simons tidigare klasskompis Gordo (Edgerton) i en butik. Han är visserligen aningen för påträngande, men när han kommer med en flaska vin som inflyttningspresent känner sig paret ändå manade att bjuda in honom.

Flaskan vin, eskalerar till fler gåvor, tjänster och oväntade besök. Först skojar paret om det, men situationen får snabbt en obehaglig ton. Robyn anar att hennes man döljer något om sin relation till Gordo, samtidigt som hon känner sig alltmer otrygg där hemma.

”The Gift” är både skriven och regisserad av Joel Edgerton (även aktuell i ”Black mass”) som själv spelar Gordo, och är på många sätt en imponerande stilsäker debut. Känslan av skräck smyger sig på med små och klassiska medel: Var det nyss en dörr som smällde igen? Hörde vi steg? En hund som skäller olycksbådande, och ständigt ständigt denna känsla av att någon ser in genom fönstren. Detta hade kunnat vara en typisk skräckblandad thriller, men filmen slingrar sig, och snart vet vi inte längre vem som egentligen är god eller ond, vad som är sanning eller lögn.

Thriller

USA. Av Joel Edgerton. Med Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton. Längd: 1:48. Från: 15 år