The fighter

Publicerad
Uppdaterad
BIO DRAMA
Regi: David O Russell.
Land: USA.
Längd: 1.50.
Ålder: 15 år.
Distributör: Nordisk Film.
Sverigepremiär: 11 mars.
Det finns trots allt rättvisa i världen.
 Beviset fick vi för knappt två veckor sedan när Christian Bale och Melissa Leo belönades med var sin Oscar.
Och när ni sett verklighetsdramat ”The fighter” förstår ni att det inte finns minsta anledning att ifrågasätta juryns omdöme.
Dicky Eklund (Bale) karriärhöjdpunkt inträffade 1978 när han nästan lyckades nita världsmästaren Sugar Ray Leonard.
Drygt 15 år senare består Eklunds struliga tillvaro av att hänga med pundarpolarna och röka crack.
Samt att – när han lyckas komma ihåg det – dyka upp på gymmet och träna lillebrorsan Micky Ward (Wahlberg).
Det är nämligen till honom familjens förhoppningarna knyts om ett något värdigare liv och kanske åter ett antal minuter bland strålkastarna.
Brödernas dominerande mamma är även Mickys manager – ständigt med huvudet uppe bland molnen. Boxningsmatcherna hon fixar föser däremot den 31-årige sonen längre och längre ner på rankingen.
Möjligheten att ta sig loss från den nerbrytande omgivningen (kolla in de missunnsamma systrarna; regissören Russell har verkligen hittat fem white trash-arketyper) kommer när Micky träffar servitrisen Charlene (Adams). Hon vill något mer, något annat. Något längre bort.
Men blod, ska det visa sig, är trots allt tjockare än vatten.
Förutom att detta är en fantastisk berättelse med skådespelare varje regissör är beredd att döda för, vårdar sig ”The fighter” också ytterst noga om minsta detalj.
Det går till och med att känna lukten från de slitna miljöerna i brödernas lilla Lowell med en arbetarklass där förhoppningarna om kommande värdiga dagar är få.
Mycket kan säkert tillskrivas ”svenske” fotografen Hoyte Van Hoytema (”Låt den rätte komma in”). Det finns en precision i hans bilder – avskalade allt överflöd – som är utsökt. Snacka om att detta är en karriärkatapult.
Och Gud må förlåta mig somliga rader, men ”The fighters” storhet uttrycks bäst på följande tämligen givna och enkla vis:
 Rena knockouten.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Christian Bale
Det är knappt man känner igen honom – nerbantad och med uttunnat hår. Bales porträtt av crackpundande ex-boxaren Dicky Englund är så precist genomfört att man inte kan annat än att tokhylla honom. Och vilken bredd Bale har – från fyrkantig Batman till mångfasetterad boxman.


Melissa Leo
Att säga ”fuck” i direktsänd tv i USA i tacktalet på Oscargalan gör inte att min respekt för det här 50-åriga skådespelarundret direkt minskar. Här är Leo lysande som både kycklingmamma och stenhård manager för sin boxande son.


Mark Wahlberg
Trots fysiska resurser finns det, när regissörerna tar honom på allvar, alltid en mjukhet i Wahlbergs spel som är ytterst njutbar – och tyder på mod. Här tvingas hans Mickey Ward dock stå tillbaka för Christian Bales tour de force.


Amy Adams
 
Jag är väldigt förtjust i allt denna rödhåriga 36-åring tar sig för. Att hon lekande lätt kan gå från komedi till drama har hon bevisat förr och i ”The fighter” är hon en stentuff servitris som vägrar ta skit från någon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag