Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"The Equalizer"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SKONINGSLÖS. När den prostituerade Teri misshandlas förvandlas den annars så timide Bob (Denzel Washington) till en skoningslös hämnare.

Actionthriller.

USA. Av Antoine Fuqua. Med Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Haley Bennett, Bill Pullman, Melissa Leo, Johnny Skourtis, David Meunier. Längd: 2. 12. Från: 15 år.

Robert McCall är 50 plus och lever ett inrutat och stilla liv i Boston där hans levebröd är jobbet på byggvaruhuset Home Mart. Han har svårt att sova på nätterna och brukar läsa en bok över en kopp te på den lokala nattöppna dinern. Här har han lärt känna den unga prostituerade Teri som finner tröst i hans vänliga trygga person.

En natt ser han på nära håll hur illa den ryska hallicken Slavi behandlar Teri och senare får han reda på att hon ligger svårt misshandlad på akuten. Detta gör att den annars så timide Bob förvandlas till en skoningslös hämnare som besöker Slavis kontor och inte lämnar några överlevande. Maffia-bossen Pushkin skickar nu sin bäste man Teddy för att ställa saker och ting tillrätta så de kan göra business as usual vilket betyder att de måste utmana McCall och det skulle de aldrig ha gjort...

"The Equalizer" dök först upp som en tv-serie i mitten av 80-talet och blev oerhört populär.

När man nu ser långfilmsversionen så anar jag att detta skulle kunna vara ytterligare ett Scott/Washington-projekt, men eftersom regissören Tony Scott så tragiskt gick bort häromåret blev det Antoine Fuqua som satte sig i regi-stolen. Den duon har ju tidigare lyckats bra med "Training day" som gav Denzel Washington en Oscar för bästa huvudroll.

Det är en mycket välgjord men oerhört brutal film vi får oss till livs i salongen och mina tankar går till tidigare populära rullar som skapat debatt och krav på förbud, "Dirty Harry" och "Death wish" var två av dem. Skickligt iscensatta historier om hämnd och upprättelse där våldet är den enda vägen vilket kittlar vår fantasi men samtidigt vädjar till våra lägre instinkter.

För vissa kan detta kännas obehagligt och de ska naturligtvis inte se filmen! Men om vi nu lägger alla moraliska aspekter åt sidan och ser vad vi har framför oss så är det en snyggt och effektivt ihopsnickrad berättelse kring det gamla slitna uttrycket att hämnd är en rätt bäst serverad kall.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

DENZEL WASHINGTON

Den numera lite grånade skådisen är i sitt esse när han får gestalta en man som flyr sitt våldsamma förflutna genom att skapa en trygg anonym karaktär som av omständigheterna måste återgå till sitt gamla jag.

MARTON CSOKAS

Balanserar fint mellan klichén av en skurk och ett genuint porträtt av mänsklig ondska och ger filmen dess nödvändiga spänning och höga puls.

CHLOË GRACE MORETZ.

Har en mindre men ack så viktig roll som unga Teri, den utsatta tjejen vars öde fungerar som startmotor för den våldsamma händelseutvecklingen. Om hon får utvecklas i lugn och ro och pröva på olika genrer så tror jag att hon kan bli ett stort namn framöver.