"The Butler"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Äkta makar. Oprah Winfrey och Forrest Whitaker i "The butler".
Foto: Anne Marie Fox

DRAMA

USA. Av Lee Daniels.

Med Forrest Whitaker, Oprah Winfrey, Jane  Fonda, Robin Williams, Vanessa Redgrave.

Längd: 2.02 Från: 15 år.

Till och med president Obama har mellan Sverigebesök och kriser tagit sig tid att se "The butler" - filmen som följer en Vita husets trotjänare från uppväxten som slav på bomullsplantagen till det ögonblick då USA faktiskt får sin första afroamerikanska president.


Det är nämligen inget snack om att det här är en viktig historia. Och med den tidigare Oscarnominerade Lee Daniels som regissör ("Precious") och en nästan löjligt imponerade rollista förbereder jag mig på något storartat.

Cecil Gaines (Forrest Whitaker) butlerbana börjar med att hans pappa mördas och mamma våldtas. En brutal upptakt som leder till att den lille pojken får jobb som "house nigga" på plantagen. Där lär han sig snabbt värdet av att tjäna utan att synas.


Gaines gör det så bra att han så småningom blir alla presidenters trotjänare. De görs av en hel radda kända skådespelare från Eisenhower (Robin Williams) till Reagan (Alan Rickman). Faktum är att det ibland blir så namntungt att man inte ser filmen för alla stjärnor. Det blir maskeradartat och den Forrest Gump-aktiga tidsresan blir också filmens stora problem.

Varenda historisk händelse från det att Rosa Parks vägrar ge upp sin sittplats till bildandet av Svarta pantrarna ska in, och de stora penseldragen klottrar över de perfektionistiskt tecknade porträtt som faktiskt finns.


Forrest Whitaker är lågmält känslosam på ett sätt som borrar sig in i hjärtat. Hans karaktär blir ibland nästan irriterande ödmjuk, men den rymmer också allt från rädsla till ilska, från förtvivlan till hopp. Han matchas av en lika välstämd Oprah Winfrey som spelar hans alkoholiserade hustru med total närvaro och noga avvägd charm.

Om filmen hade fått vila lite i den lågmäldheten, hade den varit en pärla. Men i stället brassar man på och gör en väldigt amerikansk storfilm med lite för mycket extra allt.

Så bra är skådespelarna

Oprah Winfrey

Med tanke på alla superlativ hon använder i egenskap av talkshow-drottning är det förvånande att Winfrey behärskar de små nyanserna som skådespelerska. Här blir hon en mänsklig kontrast till den klanderfrie butlern.

Forrest Whitaker

Cecil Gaines är ingen revolutionär, knappt ens en hjälte. Likt en kamelont överlever han genom att smälta in. Whitaker fyller den här karaktären med värme och smärta på ett synnerligen begåvat sätt.

David Oyelowo

Gör den rebelliske butlersonen som delvis ser ned på faderns underdånighet. Just den relationsspänningen är egentligen mer intressant än sonens väg till Svarta pantrarna.

Cuba Gooding Jr

Spelar Cecils kollega och vän i Vita huset. Rolig, pratglad och på många sätt en kontrast till Cecils mer samman-bitna butler.