Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

The Artist

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jean Dujardin och Bérénice Bejo spelar huvudrollerna i den franska stumfilmen "The Artist".

DRAMA

Frankrike.

Av: Michel Hazanavicius.

Med: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller.

Längd: 1.40.

Ålder: 7 år.

Distributör: Scanbox.

Sverigepremiär: 9 mars.


Det kan vara smart att hålla tyst, särskilt om man har problem med engelskan.

Vid Oscargalan i Hollywood förra veckan hämtade några fransmän mest alla de stora priserna - bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll.

De hade kommit på knepet och låtit stumfilmen göra come back - lika magnifik som nånsin förr.

Deras storslagna hyllning till gamla Hollywood och den tid då bio var stora folknöjet - innan publiken fastnat i tv-sofforna - är skapad i svartvitt och i den stil som gjorde epoken till en guldålder.

Det kraftfulla bildberättandet och de melodramatiska historierna hann visserligen sprida glans även över en del ljudfilmer, innan den bleka pratsamheten obevekligt tog över. Men här är det på gammaldags vis.


Början påminner mest om "Singin' in the rain" - fast utan sjungandet. Firade stjärnan George Valentin charmar en entusiastisk premiärpublik - som alltså inte hörs - och stöter ihop med jublande glada - fast ohörbara - beundrarinnan Peppy Miller. Mogulen John Goodman bolmar dyra cigarrer i kulissen.

Sedan inträffar revolutionen, ljudet erövrar Hollywood och rycker bort den röda mattan under idolens fötter. Det blir som i "En stjärna föds", karriären faller fritt och snart finns bara den trogna chauffören och den ännu trognare hunden Uggie kvar vid hans sida.

Uggie ser ut som en ättling till terriern Asta som med stor framgång lyfte William Powells och Myrna Loys deckarkomedier om den gäckande skuggan för 70 år sedan. Uggie har en lika central och betydelsefull roll.


Den som vill kan fortsätta att leta influenser - och se spår av "Sunset Boulevard", "Citizen Kane" och andra - men det är inte nödvändigt. För historien om George och Peppy klarar sig bra på egen hand. Känslorna är stora som skyskrapor och den stolte idolens förnedring blir därefter.

Fast de godhjärtade kan göra under, om de bara får chansen - och lite hjälp av Uggie.

Klassisk stumfilmsdramaturgi som förr skulle ha ackompanjerats av en orkester i salongen men nu har filmen musiken med sig.

Den fick också Oscar.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Jean Dujardin 


En sång- och dansman - inte så mycket Maurice Chevalier utan mera  Gene Kelly. Självsäkerheten är enorm och leendet brett, så länge han  står på topp. När det bär utför har han ingen broms.


Bérénice Bejo 

Den godhjärtade beundrarinnan som blir den nya tidens stjärna ler med  hela kroppen likt en klassisk Busby Berkeley-dansös. Kanske var hon det  i ett tidigare liv.


Uggie 

Det bästa hos George Valentin är hunden. Om Lassie på sin tid var  trygg och uthållig som John Waynes häst, är Uggie snabb och klok som jag  vet inte vad. Tintins Milou må vara en förebild.