Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"The amazing Spider-man"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Historien om Peter Parker har berättats förr, men nu har karaktärerna nya ansikten. Huvudrollerna spelas den här gången av Emma Stone och Andrew Garfield.

Sam Raimi har med sina tre ­"Spider-Man"-filmer ­etablerat ­Marvel Comics hjälte på film­duken, så Peter ­Parkers historia är välbekant. Marc Webb, som här ­regisserar sin andra långfilm, ­väljer att berätta den från ­början, en så kallad reboot med bland annat nya ­skådisar, och Webb har lyckats skapa en nästan fulländad superhjälte­film.

Receptet på det goda resultatet är en väl­balanserad blandning av action, drama och humor. Efter en stillsam inledning börjar en spännande förvandling av den unge Parker i en tunnelbanevagn - en kalvig Garfield studsar chockad upp i taket, fastnar i medpassagerarnas kläder och kan på inga sätt tygla sin nyvunna superstyrka. Dagen efter vaknar han tonårstrulig och lyckas rasera halva pojkrummet trots att han bara ska göra sina vanliga morgonbestyr som att stänga av larmet och borsta ­tänderna. Det är gjort med glimten i ögat och med stor kärlek till sin superhjälte i vardande.

Snyggt gjord

Detta mixas med en trovärdig vardag av studier, oroade styvföräldrar, skuld­känslor, svindlande hopp, dräktkonstruktion och en famlande ungdoms­förälskelse.

Det är naturligtvis snyggt gjort, svingarna genom storstadsdjungeln är väl­koreograferade och jag gillar att handlingen utspelas i en nutidsmiljö som andas framtid, lite som Gotham City fast vi vet att det är New York men inte riktigt när...

Lutar åt uppföljare

På minuskontot? ­Aningens för lång, några scener med flygturer mellan huskropparna kunde skurits ner, skurken är i svagaste laget och på sina ställen hör jag musiken på ett sätt som jag inte brukar, ibland är det av godo, bitvis stör det mig när den bryter fiktionen.

Betyget blir en stark fyra för det är en högklassig rulle i sin genre och den överlägset bästa "Spider-Man"-filmen hittills. Och förhoppningsvis sätter Webb tänderna i en uppföljare, det lutar åt det om man får tro klippet efter eftertexterna...

The Amazing Spider-Man

USA.

Av: Marc Webb. Med: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Martin Sheen, Dennis Leary, Sally Field. Längd: 2.16.

Från: 11 år.

Så BRA ÄR SKÅDESPELARNA

ANDREW GARFIELD

Spelar Peter Parker med den äran. Lagom nördig, spenslig och trovärdig både som superhjälte och tonåring, sina 28 år till trots. Perfekt castad! Mer Garfield hittar du bland annat i "Boy A", "The Social Network" och "Never Let Me Go".

EMMA STONE

Hennes stjärna föddes i "Easy A" och hon gjorde en kanonroll i "Niceville". Här är hon mest Parkers kärlek och gör rollen bra.

RHYS IFANS

Forskare som gör sig själv till försökskanin och förvandlas till en ödla som går bärsärk. Ingen vidare komplex karaktär men är intressant för det mesta.

SALLY FIELD

Spelar en grånad faster May med gott hjärta. Biroll som är svår att göra så mycket av mer än att se ömsint förstående ut...

MARTIN SHEEN

Spelar farbror Ben som både ska vara en auktoritet, en förebild och Parkers trygghet. Är okej men hade hellre sett ett mindre känt nylle i den rollen.