The 5th element.
The 5th element.

The 5th wave

Publicerad

En livrädd tonårstjej skjuter ihjäl en försvarslös man i en övergiven matbutik. Det är en iskall början, som placerar oss direkt i apokalypsen.

Flickan heter Cassie (Grace Moretz), och i tillbakablickar får man sedan veta vad som tagit henne hit. Hur hon var en bekymmersfri high school-student, ända tills det där tysta rymdskeppet parkerade sig över hennes hem i Ohio.

Sen kom de utplånande vågorna: Elen slogs ut, haven svämmade över, fågelinfluensan urartade, och till slut började människor skjuta på varandra.

Men efter en ändå lovande upptakt går filmen tyvärr in alltför hårt för att tillfredsställa tonårspubliken.

Hjältinnan Cassie räddas till livet av en snäll hunk med blick av blue steel. Och hennes hårdhet ersätts med häpen nyfikenhet när den något äldre killen hugger ved eller helt enkelt bara smeker sin torso i badet. Det är näpet, men fånigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag