"Testament of youth"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Med huvudrollen i "Testament of youth" tar Alicia Vikander nästa steg upp mot stjärnorna. Hon är faktiskt helt magisk i denna stjärnspäckade filmatisering av den brittiska författaren och pacifisten Vera Brittains generationsroman från 1933.

Berättelsen bygger på Brittains egna erfarenheter av sorg och förlust under första världskriget. Men även om Brittains kamp för karriär och oberoende är tydligt närvarande i filmen, så är detta i första hand storslagen romantik med blomstrande träd, blossande kinder, trevande poem och avsked på tåg. Kostymfilm av det slag som britterna är proffs på.

Bedårande vackert

Och nog är allt från hav till hed, så bedårande vackert. Men ramen blir också en smula ytlig och förutsägbar. Starkast är scenerna från fronten. Dessa påminnelser om krigets fasa blir aldrig överflödiga.

Extra bonus dessutom att se Kit Harrington (mest känd som butter Jon Snow i Game of thrones) i en så glad och oskuldsfull pojkvänsroll. Men främst är det faktiskt Vikander som med sina tårar, skratt och intensiva ögonkast får den här olyckliga kärlekshistorien att till slut landa hårt i hjärtat.

BIO

"Testament of youth"

Drama

Storbritannien.

Av James Kent.

Med Alicia Vikander, Kit Harrington, Taron Egerton, Dominic West, Emily Watson.

Längd: 2:10.

Från: 15 år.