Vincent Lindon och Chiara Mastroianni. Foto: ALCATRAZ FILMS
Vincent Lindon och Chiara Mastroianni.
Foto: ALCATRAZ FILMS

Svinen

Publicerad

DRAMA.

Frankrike.

Av: Claire Denis.

Med: Vincent Lindon, Chiara Mastroianni, Julie Bataille.

Längd: 1.40.

Från: 15 år.

Claire Denis, nyss hyllad av Stockholms filmfestival, är en kärv berättare. Allt insmickrande skyr hon, och själva historien kokar hon gärna ner till sträva bilder mer laddade med stämningar än information. Stundom blir sammanhangen svåra att följa, ibland känns det som om hon hoppar över scener.

Här ger hon sig ut i storstadens moraliska mörker i sällskap med en ensam hedersman. Han är sjökapten, men går iland när hans syster kallar. Hans svåger har tagit sitt liv och den vuxna systerdottern är intagen på sjukhus. Familjeimperiet ligger i spillror och allt är kaos.

 

Huvudrollen spelas av Vincent Lindon, en fårad man med trötta ögon och varm blick - Jean Gabins arvtagare inom den nya franska filmen.

Enligt systern är familjens olyckor orsakade av en affärsman med privatchaufför och sympatisk älskarinna. En ofullständig verklighetsbeskrivning, visar det sig när sjökaptenen flyttat in i lägenheten ovanför älskarinnan och raskt närmar sig allt obehagligare sanningar. Med växande vrede lär han känna vad som tycks vara ondskans mekanismer. De förtryckta tyr sig till sina förtryckare och en godhjärtad broder kan inte göra mer än att kämpa emot.

Hade Denis bara unnat sig större klarhet i enskilda scener hade det blivit än ruggigare att följa henne mot mörkrets hjärta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag