Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk bakom succén av nya superhjältefilmen

Billy Batson använder sina superhjältekrafter på ett annorlunda vis.
Foto: © 2018 Warner Bros. Entertainment Inc.

Ett ord – och Billy Batson förvandlas till en superhjälte. Men han använder sina förmågor på ett helt annat sätt än vi är vana vid. 

I dag har actionkomedin ”Shazam!” premiär. 

Se recensionen av svenske regissören David F. Sandbergs film här.

Med ”Shazam!” tar den svenske succéregissören David F. Sandberg oss tillbaka till det åttiotal då vuxen- och barnfilm kunde vara ungefär samma sak. Fast inte med hjälp av minnestriggande retroprylar, utan mer som en känsla. ”Shazam!” är ungefär så långt bort från en överlastad DC Comics film man kan komma. Istället genomsyras den av en barnslig lekfullhet.

Billy Batsons liv

Billy Batson (Angel) är fosterhemsbarnet som möter en trollkarl, som ger honom förmågan att förvandlas till en superhjälte, bara han uttalar ordet ”shazam”. Men snarare än att utföra hjältedåd, så använder Billy sina förmågor till att utforska vuxenvärlden och odla ett kändisskap på Youtube. Det är först när den onde Dr Sivana (Strong) kommer efter den nykläckta superhjälten och hans familj, som Billy tvingas kämpa på de godas sida. 

En relativt stor del handlar därför om att se Zachary Levi skickligt skapa komik, genom att agera som ett barn i karikatyren av en vuxen mans kropp (tänk muskulös Ken-docka). Han köper öl (av det fiktiva märket ”Bärs”), och hamnar i ett slagsmål på ett gigantiskt golvpiano, där det senare förstås är en blinkning till Tom Hanks-filmen ”Big”.


Sandberg lyckas skruva superhjältegenren

Lägg till det monster som inte alls ser ut som några moderna cgi-skapelser, utan mer som Gozers rödögda helveteshundar i ”Ghostbusters”, och en Spielberg-gullig sidekick i form av Jack Dylan Grazer från ”It”, och det verkar utan tvekan som att Sandberg lyckats skruva superhjältegenren ytterligare ett kreativt varv.

SHAZAM!

Actionkomedi

USA. 

Av David F. Sandberg. 

Med Zachary Levi, Asher Angel, Mark Strong, Jack Dylan Grazer. 

Längd: 2:12. 

Från: 11 år.