Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Svampbob Fyrkant: Äventyr på torra land"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Långfilmen om "Svampbob Fyrkant" får tre getingar av Expressens Maria Brander.
Foto: Photo Credit: Paramount Pictures
Svampbob Fyrkant.

Det känns som att vara fångad i ett kalejdoskop.

Allting bara snurrar, det är massa färger, och ovanpå det en hel del skrikig dialog.

Ultrastressat nonsens för barn, som får vuxna människor att famla efter Astrid Lindgren-boxen, nån rysk dockfilm eller helt enkelt bara off-knappen.

Nu går inte det. Vi är på bio. Den älskade lilla disksvampen har förärats sin andra långfilm, och upplägget kräver ingen högre IQ: Våra vänner lever ett fridfullt liv i Bikinibotten, och njuter av beroendeframkallande goda krabburgare. Tills en dag, då det hemliga receptet försvinner. Kaos utbryter, och för att undvika den totala Mad Max-apokalypsen måste receptet återfinnas.

Oftast hysteriskt

Visuellt växlar vi mellan lågbudgettecknat och mer avancerad 3D CGI-animering. Antonio Banderas har dessutom en biroll som pirat, lite som en kusin till Jack Sparrow. Ibland är det fyndigt kul, men oftast hysteriskt.

Jag är som ni märker skeptisk, men min 5-åring älskar detta. Sen visningen har han till och med byggt ett prydligt Svampbob-altare hemma, och där nånstans veknar jag. Det blir 1-0 till det entusiastiska barnet vs den ärrade filmkritikern.

BIO

"Svampbob Fyrkant: Äventyr på torra land"

Animerat

USA.

Av: Paul Tibbitt.

Med: Antonio Banderas.

Svenska röster av: Kim Sulocki, Rafael Edholm, Tommy Nilsson.

Längd: 1:33.

Från: 7 år