"Sune på bilsemester"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

KOMEDI.

Sverige. Av Hannes  Holm. Med Morgan Alling, Anja Lundqvist, William Ringström, Julius  Jimenez Hugoson, Hanna Elffors Elfström, Claudia Galli Concha. Längd:  1.38. Barntillåten.

Förra årets chartertripp till Grekland var inte rolig men bjöd generöst på klantiga katastrofer och hjärtlösa töntigheter – all inclusive. Den blev hur som helst en framgång.

I "Sune på bilsemester" är tonen ljusare och känslorna varmare – familjevänlig humor med hyggligt tempo och sympatisk ton.

Pappa förblir förstås en tönt men han tänker alltid på de sina – även om han kör som en biltjuv och gör dumheter på impuls. Inte ens mamma lyckas bli riktigt rasande, vad far gör är ändå på något vis alltid det rätta. Den obotliga snålhet som ständigt lockar honom i fördärvet gör mest att han förtjänar – och får – vår medkänsla.

Karin och Rudolf är efter de tjugo åren fortfarande ett par, inte bara två kedjefångar i ett äktenskapligt fängelse. Så grunden är trygg för storasyster Anna – hennes hjärta klappar för en olycksdrabbad gitarrspelare – och stöddige lillebror Håkan – som med säker blick spanar in tillvarons skiftande möjligheter. Sune själv plågas fortfarande av romantiska bekymmer.

Alla barnen är egentligen biroller. Det är mamma och pappa som driver historien.

Sören Olsson och Anders Jacobsson, som skapade familjen för snart 30 år sedan och var med och skrev manus när Peter Haber och Carina Lidbom spelade föräldrarna i början av 90-talet, är fortfarande inblandade i manusskrivandet.

De lär få fortsätta – vi kan bara hoppas att de aldrig tvingar iväg familjen till Myggträsk.