Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Stories we tell"

DOKUMENTÄR

Kanada. Av Sarah Polley. Med Michael Polley, Harry Gulkin, Diane Polley. Längd: 1.48. Från: 15 år.

Sarah Polley är en klok skådespelerska med en säker förmåga att välja rätt roller - se henne i till exempel "Mitt liv utan mig" eller "The secret life of words". Efter "Away from her" och "Take this waltz" är hon också hyggligt framgångsrik regissör.

Nu har hon gjort en dokumentär och historien som berättas är hennes egen.

Sarahs mamma, som blev sjuk och dog när Sarah var barn, är huvudperson. Mammas hemlighet, den hon tog med sig i graven, är själva historien.

Mamma var liksom pappa skådespelare och hon saknade scenen, som hon lämnat för familjen. Hennes längtan efter ett mer levande liv växte.

 

Sarah låter alla ge sin bild av henne och det oväntade som hände. Storasyskonen håller en lättsam ton, pappa har tagit på sig berättarrollen och läser ur eget manus i en studio. Charmiga filmsnuttar finns för tillbakablickar och när de inte räckt har Sarah diskret rekonstruerat.

Liksom Malik Bendjelloul i "Searching for suger man" skapar hon en sorts thrilleratmosfär. Fast här går resan inte runt halva klotet utan rakt in i familjens kärna.

Känsliga samtal, varliga konfrontationer bygger upp en eftertänksam berättelse - lika rolig som allvarsam - om det som blev Sarah.