Star Trek Into Darkness

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ACTIONLADDAT. Chris Pine, Zoe Saldana och Zachary Quinto spelar Kirk, Uhura och Spock i den andra delen av JJ Abrams moderniserade Star Trek-trilogi.
Foto: Eduardo Verdugo

Mycket är sig likt ombord. Fortfarande talas i tekniska termer framför oändliga instrumentpaneler och fortfarande är intrigerna av den svårgreppade sort som bara riktigt nördiga tolvåringar helt kan förstå.

Ändå har rymdskeppet Enterprise moderniserats i grunden sedan J J Abrams tog över befälet för några år sedan.

Det syns i den stilrena yttre elegansen men framför allt i de renodlade karaktärerna. Spock med de spetsiga öronen och den absoluta logiken är inte längre den enda riktigt minnesvärda personligheten ombord - även om besättningen i stort är densamma som den alltid varit.

Abrams vet också värdet av bra skurkar. Här blir det hett om öronen sedan en djupfryst gengångare från gamla tider tinats. Först sedan ur-Spock - Leonard Nimoy gjorde rollen redan när tv-serien "Star Trek" debuterade på 60-talet - varnat, ser hans efterträdare farans fulla vidd.

Allra viktigast är förstås att Abrams har kunnandet och resurserna för att skapa storslagna visuella äventyr med en räckvidd långt bortom de hängivna fansen. Han gör det nu för andra men inte sista gången. Trean väntas om tre år. Möjligen är han då enbart producent, först ska han i vart fall sticka emellan med den sjunde Star Wars-filmen.

Hur riktigt hängivna trekkers upplever nyordningen vet jag inte, men de känner persongalleriet sedan alltid och vet redan från början hur kloka tankar och ädla hjärtan samverkar. Att skickligt folk med effektiva datorer förvandlat deras värld till actionladdad spänning - här är framför allt upplösningen häftig - borde inte vara ett problem.

Vanlig och okomplicerad rymdrulle är det alltså inte fråga om - snarare ovanlig och komplicerad - men också briljant action.

Möjligen är det dags att fråga sig om inte den filmtekniska utvecklingen börjar nå vägs ände. Alla vet att i princip allt redan är möjligt - för att överraska krävs snart andra grepp. Fast kanske inte stillsamt nörderi som i gångna tiders "Star Trek".

SCIENCE FICTION

STAR TREK INTO THE DARKNESS

Av: J J Abrams. Med: Chris Pine, Zachary Quinto m.fl.

Längd: 2.12. Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Chris Pine

Kirk, befälhavare på Enterprise, är renhjärtad och modig, drar sig inte för att bryta mot regler när situationen så kräver. En roll med begränsade möjligheter väl omhändertagen.

Benedict Cumberbatch

Skurken - med rötter i en av de tidiga filmerna - är en tacksam roll med en för det mesta återhållen farlighet som släpps lös i den magnifika finalen.

Zachary Quinto

Spock har inte riktigt samma utstrålning i den yngre upplagan men är i sammanhanget trovärdig - en bokstavsdiagnos hålls i schack, en superhjärna får mänsklig framtoning.

Zoe Saldana

Kvinnan mellan Kirk och Spock - allra närmast Spock har det visat sig. Rollen är viktig men - som övriga kvinnoroller - tämligen otacksam.

Simon Pegg

Chefsingenjören Scotty har mänskliga svagheter som Pegg tacksamt tar vara på, den person som är minst tyngd av uniform och tradition.