Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spy kids 4D

Foto: Rico Torres
BARNACTION
Av: Robert Rodriguez
Land: USA
Längd: 1.30
Ålder: 7 år.
Distributör: SF film
Sverigepremiär: 16 september
”Spy kids”-seriens framgångar har stavats familjevänligt tema med barnen som hjältar, smarta och vitsiga vuxna i form av Carla Gugino, Antonio Banderas och birollshjältar som Steve Buscemi och Danny Trejo.
I den här filmen har barnen från trilogin vuxit upp och finns med på ett hörn, men i centrum står deras faster Marissa (Jessica Alba).
Hon är pensionerad spion och fångade sin sista skurk på väg in till BB. Denna superkvinna lever babyliv i förorten med två styvbarn som hatar henne och en töntig tv-wannabe till make.
Familjen känner inte till hennes förflutna men när tiden plötsligt börjar gå för fort och skurken Tidväktaren dyker upp, tvingas hon tillbaka i spiontjänst.
Styvbarnen dras också in i kampen mot den här tidsterroristen, som av rätt oklar anledning vill få tiden att gå fortare. Sensmoralen är dock glasklar – man ska leva i nuet och föräldrar ska få ångest för att de inte hinner vara med sina barn. I takt med att själva storyn går från småkul till trist och förvirrande blir det allt tacksammare att fokusera på gimmicken med doftkorten. Jo, här bjuds det på en fjärde dimension, utöver 3D.
När en siffra dyker upp på bioduken, är tanken att man ska skrapa på sitt doftkort på motsvarande nummer. Det kort som testades vid recensionstillfället doftade trist nog inte särskilt mycket alls men jag anade pepparmint och jordgubbe, lite som de luktsuddisar jag samlade på som barn.
Den unga målgrupp filmen riktar sig till kan nog ha rätt kul åt en talande robothund och spionbarnens framfart. Därför får den med nöd och näppe godkänt trots att ”Spy kids 4D” är ett hafsverk utan charm.
Tråkigast är att Robert Rodriguez (”Sin City”) inte låter den coola småbarnsmamman fixa biffen, utan provocerande nog låter den meningslöse pappan glida in på slutet och återställa ordningen. Över alltihop vilar doften av snabba cyniska pengar. Och en svag nyans av luktsudd.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA:

Jeremy Piven
(Svensk röst: Johan Hedenberg)

Vem lurade in Piven i den här rullen? Han gör flera olika roller och är så långt ifrån ”Entourage”-form som det nog är möjligt.

Jessica Alba
(Svensk röst: Claudia Galli)

Vet inte om det är bra eller dåligt att denna asfräscha 30-åring förflyttats till ”mammafacket”. Men särskilt kul är det inte.

Rowan Blanchard och Mason Cook
(Svenska röster: Julianna Wretman Werner, Elias Olsson)

Kidsen är helt ok, faktiskt. Men de har så lite att bita i att det är svårt att avgöra om de är blivande superstars eller direkt-till-dvd-material.