Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Springsteen-dokumentär: ”En film för fansen”

”Greetings from Asbury Park” är en ny dokumentär om Bruce Springsteen.Foto: ”Greetings from Asbury Park”
Dokumentären kämpar med att välja fokus hävdar Expressens recensent Maria Brander.Foto: ”Greetings from Asbury Park”
Bruce Springsteen.Foto: ”Greetings from Asbury Park”

”Greetings from Asbury Park” är Springsteens debutalbum från 1973, men också en hälsning från den mycket speciella badort som i hög grad format Bossen till vad han är i dag.

Filmen beskriver ett samhälle som sedan länge var kraftigt segregerat, men som lyckades enas i musiken. 1968 fanns där 73 klubbar på nästan ingen yta alls, och alla från Beach boys till Rolling Stones och The Doors uppträdde på scenerna. Men 1970 kom upproren och raskravallerna, och Asbury Park blev efter det ett slags spökstad av raserade byggnader och korruption.

Bara det i sig är värt att fördjupa sig i, och det känns lite som att filmen kämpar med att välja fokus. Vill den vara en dokumentär om det segregerade Asbury Park, om the Jersey Shore sound eller om smältdegeln som göt liv i Springsteen? Många röster bjuds in. 

Men i slutändan blir detta ändå en film för Springsteen-fansen. Att få leva sig in i den då mycket unga rockhjältens första trevande steg på legendariska Upstage Club är nästan rörande. Springsteens hår är långt och lockigt, hans överkropp ömsom bar eller klädd i en röd Musse Pigg-tröja. ”Man märker när man plötsligt får allas uppmärksamhet. Jag kunde känna det ögonblicket,” berättar han själv.

I dag efter decennier i misär börjar Asbury Park komma på fötterna igen, mycket tack vare musiken. Och när filmen avslutas med att Bossen uppträder med barn från ortens kulturskola är det omöjligt att inte falla handlöst för rockhjältens trygga och godhjärtade aura.

ASBURY PARK: RIOT, REDEMPTION, ROCK N ROLL

Dokumentär

USA. Av Tom Jones. Med Bruce Springsteen, Steven Van Zandt, Southside Johnny, David Sancious. Längd: 1:24.

Fotnot: Filmen visas på bio av Folkets hus och parker runtom i landet från och med 22/5. Visningen inkluderar även en inspelad halvtimmes konsert med Springsteen och andra Asbury Park-musiker.