Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spektakulärt om specialbegåvade unga i "The darkest minds"

Foto: DANIEL MCFADDEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL MCFADDEN / AP TT NYHETSBYRÅN

En mystisk sjukdom har dödat nästan alla barn. De som sparats har inte bara överlevt utan dessutom fått olika superkrafter. Nu ses de som hot av vuxenvärlden och interneras i hårdbevakade läger. 

Att vara tonåring är aldrig lätt, men värre än så kan det inte gärna bli. Fyra specialbegåvade överlevare flyr tillsammans och har inte mycket mer än varandra att lita till. Var de ska finna en fristad är oklart.

The darkest minds

Science fiction

USA. Av Jennifer Yuh Nelson. Med Amandla Stenberg, Harris Dickinson, Patrick Gibson, Skylan Brooks, Miya Cech. Längd: 1.43. Från 11 år.

Ruby och Liam litar särskilt mycket på varandra, men med superkrafter följer knepiga beröringsförbud. Så tonårsromantiken förblir av den uppoffrande och suktande sort som gjorde stor lycka i ”Twilight”-filmerna. Fast den är alls inte är lika utvecklad här. 

Historien är hämtad från en ungdomsroman och inledningsvis mest rörig. Inte nog med att de unga överlevarna är indelade i olika färgkodade kategorier – Ruby smyger med att hon är orange och därmed telepatisk – de är dessutom invecklade i olika ”inbördeskrig” inte bara mot vuxenvärlden utan också mot andra tonåringar.

Särskilt mycket plats för vanlig ungdomlig vilsenhet blir det alltså inte. Rubys sorgliga missöde, där hon råkade radera sig själv ur sina föräldrars minnen, plågar henne visserligen genom hela filmen, och den tänkta tonårspubliken kan säkert lida med henne men får annars mest hämta igenkänning ur den oförlösta romantiken.

Superkrafterna ger upphov till en del spektakulära scener men vi är bortskämda med högklassig action numera och väntar mer. Regissören Jennifer Yuh Nelson, som meriterat sig med hjälp av ”Kung Fu Panda”, har inte mycket nytt att bidra med.

Det mesta har faktiskt gjorts bättre i filmserier som ”Divergent” och ”The hunger games” och att romanen ”The darkest minds” var den första av fem känns mer som ett hot än ett löfte. 

 

Så bra är skådespelarna

Amandla Stenberg 

Ruby är berättelsens huvudperson och Amandla filmens självklara stjärna. Rubys framtid må vara osäker, men Amandla kan vara trygg.

 

Harris Dickinson 

Ung engelsman som gjort snabb karriär de senaste åren. Som Liam är han helt klart värdig Rubys omsorger. I nästa film väntar Angelina Jolie.

 

Patrick Gibson 

Alltför väl lämpad att spela odräglig överklassyngling. Så av det triangeldrama historien så väl skulle behöva blir det just ingenting.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!