Snow White & The Huntsman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alex Bailey

ACTIONÄVENTYR

USA.

Av Rupert Sanders.

Med: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Ian McShane, Bob Hoskins, Ray Win­stone.

Längd: 2.07.

Berättelsen om Snövit förvandlades av bröderna Grimm till en sagoklassiker och 1937 skapade Walt Disney den animerade succéfilmen om Snövit och de sju dvärgarna. 2012 har flickan med hy vit som snö huvudrollen i två ganska kändisstinna filmer. "Spegel, spegel" för den yngre publiken och nu "Snow white and the huntsman" för den mer action-mottagliga skaran biobesökare.


Regissören Rupert Sanders version av historien håller sig till originalets ramhandling, men tillför den en del nytt. Snövit, som suttit inlåst många år sedan den omåttligt elaka styvmodern tagit makten, lyckas fly strax innan hon går en säker död till mötes. Snövit hamnar med hjälp av skator och en vit häst i en mystisk skog med hallucinogena röksvampar, fladdermöss och läskiga träd.


Ganska snart hinner dock den försupne och bittre jägaren ifatt henne. Men i stället för att göra drottningen till viljes och hämta hem flickan leder han henne bort från skräckträden in i ett landskap som för tankarna till "Avatars" magiska miljöer. Här finns älvor, enögda svampar, mossprydda sköldpaddor och givetvis ett gäng kortväxta figurer, spelade av bland andra Ian McShane och Bob Hoskins (!) som snart står på Snövits sida.

Det är snyggt gjort och den som gillar underhållning i samma anda som "Sagan om ringen"-filmerna och "Game of thrones" kan njuta en smula för härifrån har man ogenerat norpat en hel del.


Men historien är trots sina nya utsvävningar fortfarande i tunnaste laget och det är en svår balansgång att få till rafflande action av denna saga. Snövit är tack och lov inget mähä utan tar tag i sin framtid på egen hand, men hon är fortfarande lika ospännande som i Disneys version.

De två timmarna går ändå undan med en väldig fart och svag som jag är för sagor befolkade av människor och knytt av allehanda slag, gillar jag det mesta jag ser. Lite humor, bättre personregi och en mer utvecklad relation mellan Snövit och jägaren hade fått mig på fall på riktigt och höjt betyget tre till fyra.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Kristen Stewart 

Sött blek, men lika blodfattig som ett vampyrbyte och är fortfarande  mer "Twilight"-Bella än Snövit. Har tröttnat en smula på hennes stela  mimik och hon hade behövt regi av en annan dignitet för att komma till  sin rätt.


Charlize Theron 

Dödlig vacker och ond ända in i märgen. Sevärd, men inte övertygande  skrämmande vilket kan bero på överspel i brist på habil regi.


Chris Hemsworth 

Spelar en änkeman som tittat djupt i flaskan för att döva sin sorg.  Har en obegriplig accent men fungerar som skitig jägare med hjärta av  guld. Och Brad Pitt får god konkurrens av 191 cm australiensare med de  blåaste ögon.