Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snön på Kilimanjaro

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Varm. En film med arbetslöshet, kriminalitet och åldrande.

Titeln låter som Hemingway men har inget att göra med manliga äventyr. Snöiga Afrika finns bara i en visa, som en blek hägring av försumbar betydelse när den ordinarie verkligheten tränger på.

I stället håller Guédiguian som alltid till i Marseille - Frankrikes Göteborg, näst största staden med en tydlig arbetar- och sjöfartsprofil. Här har han tidigare spelat in bland andra "Den lugna staden", "Marie-Jo och hennes två älskare". Nu har han gjort något så sällsynt som en sympatisk film om goda människor.


Huvudrollerna spelas - som vanligt - av regissörens fru Ariane Ascaride och polaren Jean-Pierre Darroussin. Darroussin gör en fackordförande som tvingas hjälpa sitt krisande företag att krympa personalstyrkan. Av en slump råkar han avskeda sig själv. Eftersom han snart ska bli pen- sionär tar han uppbrottet med ro men får ändå svårt att anpassa sig till den nya tillvaron. När en rånare slår till mot hans hem ställs hela livssituationen på sin spets.


Både han och hans fru har alltid försökt att göra det rätta men tvingas inse att det krävs mer än de kanske förstått. Och vi inser att det går att berätta med vardaglig värme även om arbetslöshet, kriminalitet och åldrande.

snön på kilimanjaro

DRAMA

Frankrike.

Av: Robert Guédiguian.

Med: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan.

Längd: 1.40