Snabba cash

Publicerad
Uppdaterad
THRILLER
Regi: Daniél Espinosa.
Land: Sverige.
Distributör: Nordisk film.
Åldersgräns: 15 år.
Sverigepremiär: 15 januari.
Baserad på: Jens Lapidus. roman "Snabba cash".

Det första som slog mig när jag läste "Snabba cash" var att dess öde självklart var att bli filmad. Att Daniél Espinosa, som slog igenom med "Babylonsjukan" - om vilsna unga Söderbor - var mannen för jobbet kändes mer förvånande.
Men shit vilket bra drag.
"Babylonsjukans" största styrkor var trovärdig dialog och naturliga skådespelare, och med en medryckande story i sina händer har Espinosa gjort något så originellt som en svensk thriller som både är spännande och välspelad.

Historien kretsar kring JW, Stureplansstekare som kör svarttaxi för att ha råd att festa med Handelskompisarna, Jorge, som rymt från fängelset och planerar den sista stora stöten och så Mrado, en brutal indrivare inom den jugoslaviska maffian som plötsligt tvingas ta hand om sin lilla dotter.
Jämfört med romanen är spåret med JW:s försvunna syster väldigt nedtonat, vilket inte gör så mycket. Därtill är historien anpassad till absolut nutid, finanskrisen finns inskrivet i manus på ett smart sätt och de daterade kändisarna som figurerade i boken är borttagna. I stället ligger fokus på de tre huvudpersonerna.

I introducerande scener visas de upp var för sig och på ett elegant sätt går bilderna in i varandra, som för att illustrera hur deras öden snart ska korsas. Det tar med andra ord bara några minuter att inse att detta är en thriller med ambitioner som vida överstiger vad vi är vana att se i samma genre, jag tänker på den flora av opersonlig polis- och deckarfilm som matar vårt spänningsbehov till vardags.
"Snabba cash" är en påkostad och välgjord film i ett snabbt tempo och framför allt: Otroligt snygg.

Kameran är ofta hårt hållen, nära karaktärerna med allt irrelevant bortskuret. Resultatet är sorgset vackert rakt igenom med ett obarmhärtigt ljus som lyser intensivt på de inblandade.
Att "Snabba cash" är en riktig machofest är ingen överraskning men därför känns Lisa Hennis tonträffsäkra insats som JW:s flickvän, överklasstjejen Sophie, som ett välbehövligt inslag.

I HUVUDROLLERNAJOEL KINNAMAN

Fick sitt genombrott redan förra året men med "Snabba cash" blir han Joel med hela svenska folket. Spelar kameleonten JW på ett naturligt och övertygande sätt och stjäl showen med sin utstrålning.

MATIAS PADIN VARELA

Gör Jorge till en person med hjärta och ett charmigt drag. Men precis som de andra har även han mörka sidor och Padin Varela levererar såväl känsloutbrott som skönt häng till synes utan ansträngning.

DRAGOMIR MRSIC

I början den blekaste av de tre huvudrollerna men efter hand växer Mrado in i berättelsen. Trevande pappa till lilla Lovisa och samtidigt iskall gangster - en imponerande insats av självlärde Mrsic.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag