"Snabba cash - Livet deluxe"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SISTA STÖTEN. Jorge, som spelas av Matias Varela, drömmer om ett familjeliv men ska först göra den sista stöten i tredje "Snabba cash"-filmen.
Foto: Lena Garnold

ACTION
Sverige.

Av Jens Jonsson.

Med Joel Kinnaman, Matias Varela, Dejan Cukic, Madeleine Martin, Malin Buska, Martin Wallström.

Längd: 2.05 Från: 15 år.

"Snabba cash"-böckerna lär tillhöra de mest utlånade på kåken.

Jag förstår det.


Utan att ens ha varit i närheten av att råna en bank eller gänga mig med en maffiaboss, måste jag erkänna att jag är lika attraherad av det Gotham-city mörka Stockholm som av Monica Z:s mer gröna och sköna variant.

Någonstans förstår jag alla machos där ute med Scarface-affisch som enda konst på väggen. Själv har jag ända sen jag var typ sju drömt om få återskapa Connies bröllop i första "Gudfadern"-filmen: Tarantella Napolitana, en respekterad farmor, mat, ungar överallt, och på det lite otrohet och uppgörelser runtom i huset.

Allting blir så mycket starkare när det blandas med tjockt och kokande familjeblod.


Det gäller även "Snabba cash". Första filmen var kittlande med sina skildringar av livet kring Stureplan. I tvåan blev känslan mer autentisk när vi förflyttades ut i förorten. Men den avslutande trean, där vi bjuds in i Radovans (Dejan Cukic) egen "la famiglia", gillar jag faktiskt bäst.

När filmen börjar befinner sig JW (Joel Kinnaman) i Los Angeles och försöker fortfarande lösa mysteriet med den försvunna systern. Jorge (Matias Varela) drömmer om familjeliv, men ska (i vanlig ordning) först göra den "sista stöten". Medan Radovan tampas med den nu vuxna dottern Natalie (Malin Buska) som tröttnat på juridikstudierna vid Oxford och vill hem.

Deras historier flätas samman, och tar oss från skitiga industrimiljöer (och ett fantastiskt filmat värdetransportrån) till Radovans Chesterfield-tunga hem.


Kulorna smattrar, människor dör. Men på det hela taget har Jens Jonsson ("Ping-pongkingen") gjort en oväntat tyst film med eftertanke. Man slipper "upp med händerna"-klyschor och bjuds i stället på en bitvis rörande dialog.

Finast är när Jorge och hans kumpaner pratar om vad de ska göra med alla pengar de hoppas tjäna på rånet: De spelar gitarr, röker och delar sina drömmar om "stor kuk", hus i Thailand, musikstudio eller att bara få komma bort från allt.

Så bra är skådespelarna

Joel Kinnaman

Har blivit för stor för Sverige och har klämt in rollen mellan andra åtaganden. Det märks. Hans scener är få och samtliga är filmade i LA. Han är utmärkt på att se förkrossad ut, men åstadkommer inte så mycket mer.


Matias Varela

Älskar hur karaktären Jorge vuxit och förädlats i Varelas händer. Han är den perfekte antihjälten: Trasig, skitig, men med ett stort hjärta. Kommer att sakna honom.


Malin Buska

Hennes Natalie är ett slags ung "Michael Corleone". Arvtagerskan som fått ta del av det fina livet, men dras tillbaka. Buska har utstrålning och lägger precis lagom mycket pondus i karaktären.


Dejan Cukic

Sverige har fått en egen smått diabolisk Al Pacino. Radovan känns ond ända in i märgen, men är också bedrägligt charmerande.


Madeleine Martin

Martin spelar Nadia - före detta prostituerad som egentligen inte vill ha något annat än ett vanligt liv. Det känns trovärdigt och är en bra kontrast till de mer hårdnackade typerna.


Martin Wallström

Nytillskott som spelar polisens infiltratör eller "svennen" om man så vill. Wallström gör ett bra jobb med en roll där det gäller att spela så vanlig som möjlig. Kan vara nog så svårt.