Ur filmen "Skrivboken".
Ur filmen "Skrivboken".

"Skrivboken"

Publicerad

DRAMA

Ungern.

Av Janos Szasz.

Med Andras Gyemant, Lazlo Gyemant, Gyöngyver Bognar.

Längd: 1.49.

Ålder: 15 år.

Året är 1944 och under brinnande världskrig återvänder fadern tillfälligt hem till hustrun och sina 13-åriga tvillingsöner.

Men oron för pojkarna gör att föräldrarna bestämmer sig för att de ska bo hos mormodern ute på landsbygden.

Hon kallas "häxan", väljer att ständigt tilltala sina barnbarn med "horungar" och är av den överjävligare sorten.

Precis som de flesta andra i pojkarnas omgivning - här läggs det inga fingrar emellan en enda gång - och grabbarna bestämmer därför att härda sig mot slag och elaka tillmälen. "Visa ingen rädsla", blir devisen för det liv de tvingas leva.

Samtidigt skriver de ner allt de är med om i den bok som blir deras bikt om de fysiska och psykiska plågor de utsätts för.

"Skrivboken" berättas distanserat och med en sorts registrerande kyla. Vi hålls liksom utanför händelserna, blir inte mentalt delaktiga i det som sker. Se, men inte beröra.

Först väcker det en del irration, men när man efterhand inser att detta är ett medvetet stildrag från Janos Szasz växer historien.

Och landar då i sina bästa stunder som en sorts ungersk kusin till förra årets tyska andra världskriget-drama "Lore".

Då ursäktas dessutom nästan den gubbsjuka scenen med prästens pilska piga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag