Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skådespelet är komromisslöst

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) vaknar upp i en  sjukhussäng efter en olycka på elektrikerjobbet. Läkarna har tagit  blodprover och resultatet är obarmhärtigt entydigt: Ron är smittad med  hiv och har uppskattningsvis 30 dagar kvar att leva.

Milt uttryckt är detta information som Ron har lite svårt att ta in: "Jag är ju inte bög", vrålar han.

Nej. Snarare ett pulserande kåtslag med lössläppta signalsubstanser. Ron missbrukar det mesta - sprit, kokain, kvinnor och spel. Han har intelligens nog att bluffa ihop tjocka dollarbuntar i rodeoarenan, men bor trots det i ett ruckel.

Respektlösheten blir hans fall och hans räddning. Ron går på tvären mot myndigheter och sjukhusbyråkrati när han börjar självmedicinera med illegalt importerade läkemedel som faktiskt, visar det sig, köper honom tid. Nästa steg blir att langa till andra desperata döende, och för att kringgå lagen startar Ron en medlemsklubb - the Dallas buyers club.

En del i den här verklighetsbaserade filmen (utspelar sig 1985) känns lite för friserat för att vara trovärdigt. På nästan ingen tid alls blir Ron kompis med transsexuella Rayon (Jared Leto), lägger sin sexism och homofobi åt sidan, och börjar åka på affärsresor till Japan. Manuset skruvas för att styra våra känslor till max.

Men Matthew McConaughey går hela vägen in. Det är på sätt och vis lätt att identifiera sig med hans kropp. Man har ju sett den på beachen ur alla möjliga vältränade vinklar. Nu är biffen omkring 20 kilo lättare, avskalad ner till benet. Med kompromisslöst skådespeleri skapar McConaughey fantomsmärtor hos publiken. Rons kramper, svettningar, krasshet, humor och livsglädje känns som en välriktad änkestöt. Det är som att få livet skyfflat rätt upp i ansiktet i all sin fruktansvärda härlighet.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Matthew McConaughey

Fick välförtjänt en Oscar natten mot måndag. Har inte bara späkt sig till en sparvtunn kropp, utan agerar även med karismatisk trovärdighet. Från kassa komedier som "Hemma bäst" till det här! Det är ofattbart. Dessutom briljerar han just nu i "True detective" och "Wolf of Wall street".

-

Sångaren i Thirty seconds to Mars är fascinerande i rollen som aidssjuk transperson. Med silkiga klänningar och eleganta rörelser liknar han en musikalkaraktär. Men under den vackert målade ytan finns en aidssjuk kropp som inte orkar mer. Leto har precis som sin kollega rasat i vikt för rollen och belönats med en Oscar för densamma.

-

Jennifer Garner

Spelar den enda läkaren på sjukhuset med ett samvete. Gör inte samma uppvisning som sina manliga kollegor, men är en fint nedtonad och varm kontrast med ständig bekymmersrynka mellan de trötta ögonen. Så naturlig att man glömmer bort Hollywoodstjärnan bakom.

DALLAS BUYERS CLUB

USA.

Av Jean-Marc Vallée.

Med Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner.

Längd: 1.57.

Från: 15 år.