Skådespelet är komromisslöst

Publicerad

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) vaknar upp i en sjukhussäng efter en olycka på elektrikerjobbet. Läkarna har tagit blodprover och resultatet är obarmhärtigt entydigt: Ron är smittad med hiv och har uppskattningsvis 30 dagar kvar att leva.

Milt uttryckt är detta information som Ron har lite svårt att ta in: "Jag är ju inte bög", vrålar han.

Nej. Snarare ett pulserande kåtslag med lössläppta signalsubstanser. Ron missbrukar det mesta - sprit, kokain, kvinnor och spel. Han har intelligens nog att bluffa ihop tjocka dollarbuntar i rodeoarenan, men bor trots det i ett ruckel.

Respektlösheten blir hans fall och hans räddning. Ron går på tvären mot myndigheter och sjukhusbyråkrati när han börjar självmedicinera med illegalt importerade läkemedel som faktiskt, visar det sig, köper honom tid. Nästa steg blir att langa till andra desperata döende, och för att kringgå lagen startar Ron en medlemsklubb - the Dallas buyers club.

En del i den här verklighetsbaserade filmen (utspelar sig 1985) känns lite för friserat för att vara trovärdigt. På nästan ingen tid alls blir Ron kompis med transsexuella Rayon (Jared Leto), lägger sin sexism och homofobi åt sidan, och börjar åka på affärsresor till Japan. Manuset skruvas för att styra våra känslor till max.

Men Matthew McConaughey går hela vägen in. Det är på sätt och vis lätt att identifiera sig med hans kropp. Man har ju sett den på beachen ur alla möjliga vältränade vinklar. Nu är biffen omkring 20 kilo lättare, avskalad ner till benet. Med kompromisslöst skådespeleri skapar McConaughey fantomsmärtor hos publiken. Rons kramper, svettningar, krasshet, humor och livsglädje känns som en välriktad änkestöt. Det är som att få livet skyfflat rätt upp i ansiktet i all sin fruktansvärda härlighet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag