Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Side Effects

Rooney Mara som Emily.

THRILLER

USA. Av Steven Soderbergh. Med Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum, Catherine Zeta-Jones. Längd: 1.46. Från: 15 år.

Steven Soderbergh fyllde 50 i januari och påstår att detta är hans sista bidrag till biograferna, eftersom han i fortsättningen tänker ägna sig åt måleriet.

Hoppas denne egensinnige och mångfacetterade man ändrar sig. Men om han håller fast vid att lämna den bransch han förgyllt sedan 1989 med "Sex, lögner och videoband", så gör han det med vad som mycket väl kan vara den smartaste thrillern 24 år senare.

"Side effects" är så sammansatt och hårt dialogdriven att man knappt vågar blinka - och definitivt inte slumra till - för då är risken stor att en avgörande pusselbit går förlorad.

"Side effects" är ett sorts förtätat kammarspel om människor i olika stadier av fritt fall och farligt nära att slå i botten.

Det börjar med några blodspår i en lägenhet på Manhattan. Något ödesdigert har inträffat. Sedan en hänvisning - "tre månader tidigare".

Därefter rullar Soderbergh upp en intellektuell mordgåta som får åskådarens tankebanor att kränga än hit och än dit, utan att historien för en sekund förlorar fokus. Därtill är den ruggigt snygg på ytan.

Trots att hennes man kommit ut efter ett fyra år långt fängelsestraff är Emily (Mara) deprimerad och får tabletter utskriva av en karriärsugen psykiatriker (Law).

Det är dock läkemedel med oanade biverkningar och som får Emily att bära hand på den hon älskar mest. Men hur skyldig är hon? Är det i stället läkaren som gav henne en ny antidepressiv medicin som ska ställas till svars?

Jag nöjer mig med att skriva så mycket om handlingen. Att berätta mer skulle förstöra för alla er som har "Side effects" kvar att ta del av.

Och det vi förstod i "The girl with the dragon tattoo" blir här än klarare: Rooney Mara är en sjusärdeles aktris. Oavsett om hon bär nitar eller pärlor.

Av många goda insatser är det hennes insats som lyser med ett ljus som lär brinna länge, länge än.