Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Shutter Island

Leonardo DiCcapri och Mark Ruffalo i "Sjutter Island", som har svensk premiär den 19 februari. Expressens recensent Miranda Sigander ger filmen fyra getingar. Foto: Paramount Pictures / Stella
THRILLER
Regi: Martin Scorsese.
Åldersgräns: 15 år.
Längd: 138 min.
Land: USA.
Sverigepremiär: 19 februari.
Distributör: UIP.

Shutter Island är namnet på en karg, ogästvänlig ö vars invånare består av dömda mentalsjuka patienter, deras läkare och väktare.
Dit kommer 1954 polisen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) med sin kollega Chuck Aule (Mark Ruffalo) för att reda ut ett mystiskt försvinnande. Under dramatiska former börjar Teddy ana att något inte står rätt till på ön. Vem kan han egentligen lita på? Och kommer han någonsin kunna ta sig därifrån?

Premiären blev tillfälligt uppskjuten i höstas, vilket ibland är ödet för mindre lyckade filmer. Men till den kategorin hör inte "Shutter Island".
Precis som med de tidigare Dennis Lehane-filmatiseringarna "Gone baby gone" och "Mystic river" måste grundmaterialet, romanen "Patient 67", vara extremt svårt att misslyckas med.
Ändå är Martin Scorsese som regissör inget annat än en alfahannesmatchning gjord i himlen.

Det är inte precis första gången som Scorsese tar sig an psykisk labilitet och resultatet är spännande, isande läskigt och bjuder på bra skådespel.
Febrigt vackra drömscener där Teddy plågas av sitt förflutna, både som traumatiserad soldat i andra världskriget och som änkling efter en älskad hustru (Michelle Williams), etsar sig fast. Den klaustrofobiska känslan från boken är väl bevarad och ökar allteftersom historiens lager skalas bort.

Är boken då bättre än filmen? Nja, i det här fallet handlar det mest om att man troligen får ut mer av filmen om man inte har läst boken, med alla dess finurliga tvistar, innan.
"Shutter Island" står annars stabilt på egna, välgjorda ben.

I HUVUDROLLERNA:


Leonardo DiCaprio


DiCaprio passar i hatt och rollen som polisen som kastas in i en mardrömslik tillvaro. Vore han en sämre skådis skulle hans babyface utgöra ett trovärdighetsproblem - men det funkar bra här.

Mark Ruffalo

En sympatisk skådis som förhoppningsvis nu får sitt riktigt stora genombrott. Spelar den rejäle och trevlige Chuck, som stöttar sin chef Teddy, på ett övertygande sätt.