Briljerar. Michael Fassbender (till vänster) är lysande som Brandon, mannen som bara vill ha en sak - sex.
Briljerar. Michael Fassbender (till vänster) är lysande som Brandon, mannen som bara vill ha en sak - sex.

Shame

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
England. Av: Steve McQueen. Med: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale, Hannah Ware. Längd: 1.39. Ålder: 15 år. Distribution: Nonstop Entertainment. Sverigepremiär: 6 januari.
När det vändes blad för drygt ett år sedan och vi tog steget in i 2011 var Michael Fassbender fortfarande, trots "Hunger" och "Inglorious basterds", tämligen okänd.
En skådespelarnas skådespelare.
Den allvarsamme Rochester i "Jane Eyre", en ung Magneto i "X-men: First class" och den något kinkige Carl Jung i "A dangerous method" ändrade på det.

Och en knapp vecka efter att det skrivits 2012 i almanackan går Fassbenders tour de force upp på svenska biografer.
Rollen som den sexmissbrukande och djupt olycklige Brandon (skådespelarpriset i Venedig, Golden Globe-nominerad) är ett sådant köttstycke Mikael Persbrandt hade kunnat sälja sina barn för att få sätta tänderna i.
Fassbender och Steve McQueen, att han har samma namn som den gamla actionstjärnan är lite fräckt, känner varandra sedan "Hunger" och det som här driver Brandon är en aldrig stillad aptit på sexuella kickar.
Han har en framgångsrik finanskarriär i New York, men jobbet är nästan i vägen för det som upptar det mesta av hans vakna tid: prostituerade, barragg, ett ständigt runkande och surfande på nätet.

Porr är prefixet
för hela hans tillvaro, men också den hjärtlösa tyngd som hela tiden drar honom neråt och omöjliggör nära relationer.
Tomheten i Brandons själ är monstruös.
Fassbender är mästerlig på att förmedla den, en uppvisning av osedvanligt slag.
Brandons kontrollbehov får sig en rejäl knäck när hans allt annat än ordningsamma - och ömhetstörstande - syster (spelad av Carey Mulligan) flyttar in i hans lägenhet.
Sissy är en sökande skådespelare/sångerska och ögonblicket när Mulligan lyckas ljuta nytt liv i slagdängan "New York, New York" går inte att stå emot.
"Shame" är bitvis väldigt explicit - vi får verkligen se mer av Fassbender och Mulligan än vi tidigare gjort - men blir aldrig pornografisk. Tragiken är därtill alldeles för omfattande.

McQueens svarta drama är tätt och intensivt. En sorts Golgatavandring som på slutet trots allt inger hopp när Brandon börjar förstå de värden som verkligen länkar människor samman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag