De fyras gäng i "Sex and the city 2". Foto: Craig Blankenhorn
De fyras gäng i "Sex and the city 2". Foto: Craig Blankenhorn

Sex and the city 2

Publicerad
Uppdaterad
DRAMAKOMEDI
Regissör: Michael Patrick King.
Längd: 2 tim 26 min.
Åldersgräns: Barntillåten.
Land: USA.
Distributör: Sandrew Metronome.
Sverigepremiär: 27 maj.
Det finns en riktigt bra scen i nya "Sex and the city". Miranda och Charlotte sippar på drinkar i Abu Dhabi (kommer till det) och mammabiktar sig. Det är en förlösande stund, äntligen erkänner de för varandra och sig själva hur jobbigt det är att ha barn.
Som Charlotte utbrister, när hon misstänker att maken är tänd på barnflickan som avlastar henne med döttrarna: "Jag vill ju inte förlora barnflickan".

Scenen är en skamlös flört med målgruppen, kvinnor som vill drömma sig bort från diskbänksrealistisk vardag, njuta av roliga kläder och lite lagom svårupplösliga kärlekstrassel, och samtidigt kunna relatera. Inget fel i det.
Precis som det i en James Bond-film finns vissa förväntningar, så bör det finnas ett visst mått av skyhöga klackar och New York-porr i en "Sex and the city"-film. Jag tillhör inte dem som blir provocerad av det.
Den ofta kritiserade ytligheten har i mina ögon alltid bara varit ett (rätt kul och inspirerande) ögongodis som kompletterar tv-seriens hjärta - nämligen den starka vänskapen som finns mellan våra fyra hjältinnor.

Sedan vi såg dem sist har Carrie och Big blivit ett äkta par på riktigt. Och blivit bekväma och lite uttråkade.
I alla fall Carrie, som för att krydda tillvaron gladeligen ger sig av till Abu Dhabi med tjejerna när Samantha blir erbjuden en betald lyxsemester för fyra. Men vem dyker upp i en exotisk kryddbasar om inte - Aidan.
Alla som kan sin "Sex and the city" fattar ju exakt vad det innebär för den ständigt småneurotiskt ifrågasättande Carrie.

Tyvärr är scener som den mellan Miranda och Charlotte här ovan sällsynta i den här uppföljaren. Filmen är också minst en halvtimme för lång.
Precis som i den misslyckade "Bridget Jones"-uppföljaren finns några pinsamma scener på temat "kvinnor världen över- förena er", som borde ha klippts bort.
Dialogen ligger stundtals på tonårsnivå och när alla karaktärerna till slut känns som parodier på sig själva slutar det att vara roligt.
Det blir mer "Ett päron till farsa i Abu Dhabi" än något som liknar tv-seriens finare stunder.

I HUVUDROLLERNA:


SARAH JESSICA PARKER
 
Gör Carrie som vi känner henne - bara äldre. Tyvärr har hon inte blivit särskilt mycket klokare. Det är nästan så man tröttnar lite på hennes eviga ältande, fast bara nästan.

KIM CATTRALL

Var så bra alldeles nyss i "The ghost writer", och till en början är Samantha roligast och fräckast. Nu med klimakterieproblem. Till slut blir hon dock en karikatyr, synd.

KRISTIN DAVIS

Oväntat nog har Charlotte några av filmens bästa scener. Hon kan ju vara så påfrestande, men här bryter hon ihop och är ganska rolig också.

CYNTHIA NIXON

Miranda är så bortslarvad i den här filmen. Hennes funktion är mest att läsa guidebok och vara den duktiga flickan. Suck.

CHRIS NOTH

Big är Big. Varken mer eller mindre. Varför Carrie fallit så hårt för denne rätt torra karl blir inte klarare nu.

JOHN CORBETT

Har nischat in sig som filmhunk för medelålders kvinnor, och Aidan tillhör väl hans bättre roller. Liten, men viktig insats här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag