Sebbe

Publicerad
Uppdaterad
DRAMA
Sebbe
Regi: Babak Najafi
Medverkande: Sebastian Hiort, Eva Melander, Kenny Wåhlbrink
Distributör: SF
Åldersgräns: 11 år
Längd: 1.20
Land: Sverige
Sverigepremiär: 12 mars
Babak Najafis skildring av 15-åriga Sebbes trassliga tillvaro är en skicklig insikt i vad som kan få skolelever att löpa amok med vapen i skolan. Sebbe är mobbad. Förödmjukad både i hemmet och i skolan. Lever i fattigdom som få kan föreställa sig i Sverige. Hans ensamstående mamma dricker och är psykiskt instabil, men hon kämpar för att det ska gå ihop. Det går inte alltid bra. Ibland går det uruselt.
Kanske är det inte det bästa, men Sebbe avgudar och skyddar henne oavsett, som barn ofta gör. Men vem bryr sig om honom? Han är ensam i sin sorg. I sin förödmjukelse. I sin ilska. I sitt rum. Med sina tekniska små pryttlar och en ohämmad ilska, som växer.
Oerfarne Sebastian Hiort af Ornäs gör ett empatiskt och stenhårt porträtt av Sebbe. Likaså Eva Melander, av modern. De växlar mellan värme, utsatthet och ursinne. Mellan att stortrivas ihop, trots misären, till att förakta varann och ha total tillitsbrist.
Najafi gestaltar de här växlingsförhållandena med styrka och insiktsfullhet i den trassliga situationen. Dialogen och händelseutveckling går organiskt fram och för in intressanta symboliska inslag som balanserar mot det socialrealistiska, som att en herrelös gatuhund speglar både Sebbe och hans mammas inre känslor och utanförskap.

Men hopplösheten. Allt som kan gå fel, gör det. Och när allt ackumuleras, fumlas twisten bort. Det försvagar en smula.
I övrigt är ”Sebbe” ett kraftfullt genombrott för såväl skådespelarna som regissören.

Så bra är skådisarna

Sebastian Hiort af Ornäs

Sebastian får ett stort genombrott med den här rollen, som är hans debut. Trots hans unga ålder känns det som om han inte inte gjort annat än att vara framför kameran. En stjärna är född.


Eva Melander

Evas styrka är att vara anonymt vanlig, näst intill intetsägande, men också spela ut enorma psykiska svängningar. Just kontrasterna ger filmen en verklighetskänsla som få kan ge.

Kenny Wåhlbrink

Kenny är mobbare och granne. Han är duktig på att vara självklart elak, samtidigt som hans mjukare sidor lyser igenom korta stunder. Det ger lite tröst och hopp, som det finns lite av i filmen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag