Sanna lögner

Publicerad
Uppdaterad
Kanada/England. Av Atom Egoyan. Med Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman, Rachel Blanchard. Längd: 1.48.
DRAMA

En kvinnlig reporter

på 70-talet tar sikte mot 50-talet för att söka sanningen om ett par superkända underhållare och det uppmärksammade slutet på deras gemensamma karriär. En ung kvinna hittades död i deras hotellsvit. Hur hade hon hamnat där? Och på vilket sätt var de ansvariga för tragedin?

Stjärnorna gick båda fria

men åt var sitt håll. Tillsammans arbetade de inte mer. Reporterns återblick blir en resa in mot mörkrets hjärta, där hon dras in i den historia hon undersöker. I popularitetens kulisser härskar hänsynslösheten. Berömmelse korrumperar lika mycket som makt och allt blir möjligt när ständigt nya beundrare väntar på att utnyttjas. Egoyan  Kairofödd kanadensare med armensk bakgrund är en av dagens stora amerikanska filmare och även den här gången presenterar han en komplicerad intrig med indignerad tyngd. Men han gör det med en kylighet som motverkar sitt syfte. Att vara idol blir en enbart osympatisk egenskap och något förbarmande med huvudpersonerna finns inte.

Möjligen är också

Kevin Bacon det är han som spelar den maniskt pådrivande av de båda alltför bra på att ta fram de osympatiska dragen. Den stackars flickan blir den enda att bry sig om. Och hon är aldrig mer än en bifigur.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag