Foto: David Koskas
 Foto: David Koskas

"Samba"

Publicerad

Efter megasuccén med "En oväntad vänskap" (2011) skulle franska regissörsduon Nackache och Toledano, kunna få göra nästan vad som helst.

Med "Samba" väljer de att delvis återvinna framgångsreceptet, men i mer socialrealistiska nyanser.

Omar Sy spelar Samba, en papperslös senegalesisk diskare, som efter 10 år i Frankrike grips av polisen och hotas av utvisning. In för att rädda honom kommer Alice (Gainsbourg), ett gulligt nervvrak som jobbar ideellt med flyktingrätt medan hon är sjukskriven för utbrändhet. De två själarna närmar sig försiktigt varandra, och snart knoppas romantiken även om den sitter ovanligt långt inne den här gången.

Sprider ljus över kris

Vad jag verkligen gillar med ”Samba” är hur den på ett lättillgängligt sätt sprider ljus över den högaktuella flyktingkrisen. I en oväntat dokumentär stil skildrar de den osynliga vardagen runtomkring oss – alla diskare, sopsorterare och byggarbetare som sliter för ett bättre liv och fruktar dagen då slängs ut ur landet.

Ett tydligt budskap, invirat i lättsmält humor, blir en konstruktion som vinglar ibland, men ändå lämnar en med ett slags kärlek till människan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag