Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Safe house

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jasin Boland

ACTION

Safe house

Från: USA/Sydafrika.

Regi: Daniel Espinosa.

Längd: 1.55.

Ålder: 15 år.

Distributör: UIP.

Sverigepremiär: I morgon.

"Snabba cash" blev ett klipp för de inblandade.

Joel Kinnaman fick Guldbagge och internationell karriär - och regissören Daniel Espinosa visar nu upp sin första Hollywood-produktion.

Det kommer säkert fler, fartfyllda action­historier är efter­frågade. Och "Safe house" bekräftar Espinosas sinne för sorten, även om "Snabba cash" var bättre.

Här är huvudpersonen en ung CIA-rekryt, Matt. Han sköter ett "safe house" i Kapstaden i Syd­afrika. Där ska amerikanska agenter gömma sig själva och skydda hotade kontakter när det behövs. Men unge Matt längtar bort till mer spänningsfyllda uppdrag - för han har inte fått en endaste gäst på ett helt år.

Men nu får han.

En avhoppare som förrått sitt land och sin organisation är på flykt och söker överraskande skydd på amerikanska konsulatet i stan. Han är jagad av yrkes­mördare och behöver gömmas någonstans  i väntan på förhör och rättegång.

Alla som sett en actionthriller vet att friden är slut för säkerhetshusets unga föreståndare. Fares Fares - jo, det är han - är flyktingen i hälarna och tillsammans med sina mordiska medhjälpare attackerar han idogt med full eldkraft. Till säkerhetshuset hittar han utan problem.

Mellan biljakter och skott­växlingar talar veteranen - Denzel Washington - allvar med sin unge vakt, förmedlar visdomsord agenter emellan. Hemma i CIA-högkvarteret följer veteraner som Sam Shepard, Brendan Gleeson och Vera Farmiga händelseutvecklingen med bekymrade miner.

Originellt är det knappast - paranoid agentdramatik brukar se ut ungefär så här - men Daniel Espinosa håller tempot och spänningen uppe. Det är riv och slit, snabba klipp och blott alltför många stridsscener.

Den sydafrikanska miljön är en tillgång som inte överutnyttjas.

Så bra är skådespelarna

Ryan Reynolds


Matt Weston, den unge agenten som plötsligt hamnar i hetluften, är en kallsvettig roll - och Reynolds gör inte mer av den än så. Kanske är han rädd att stjäla scener från sin berömde motspelare.

 


Denzel Washington


Tobin Frost, den gamle agenten som hoppat av och nu har alla efter sig, blir gärna mer cool än situationen egentligen tillåter. Ingen ny Oscar väntar, men det var nog heller inte meningen.


Fares Fares


Espinosa tog med några kompisar hem­ifrån och Fares är fullt godkänd som ihärdig yrkesmördare. Joel Kinnaman får vara med först en kort stund mot slutet men gör inte heller bort sig.