"Sådan far, sådan son"

Publicerad

DRAMA

Japan. Av Hirokazu Kore-eda. Med Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yoko Maki. Längd: 2.00. Från 15 år.

Namnet antyder lätt komedi, innehållet är snarare tungt drama – även om det inte alltid syns.

Två familjer i dagens Japan drabbas av ett öde som förr beskrivits av bland andra P O Enquist. De får veta att deras söner förväxlats på BB. Nu är pojkarna sex år och ska flyttas till sina "rätta" familjer.

Frågan är bara hur man byter. Går det alls att göra?

 

Den mest angelägna pappan har gjort karriär – fint hus, sobra vanor och mjukt följsam fru. Den andra familjen har flera barn, lever en annan sorts liv i enklare kvarter.

Alla är japanskt välkontrollerade, röster höjs sällan. Hur intensivt hjärtan bultar varken syns eller hörs, men det känns i varje ögonblick. Kore-eda håller gärna en lättsam ton men går samtidigt sina personer – stora som små – nära, riktigt nära.

 

Japansk film får oss vanligen att tänka på samurajer eller hålögda rysarbarn. Men där finns också sedan gammalt en finstämd lyhördhet för samspelet mellan människor. Föregångaren Ozu, som verkade i mitten av 1900-talet, sågs som världsmästare på nära relationer. Kore-eda är hans arvtagare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag