Jim Carrey i "Dum och dummare 2".
Jim Carrey i "Dum och dummare 2".

Så här bra är "Dum och dummare 2"

Publicerad

KOMEDI.

USA. Av Peter och Bobby Farrelly. Med Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner, Laurie Holden. Längd: 1.50. Från: 11 år.

Hur dumt kan det bli? Ja, typ exakt lika dumt som i den tjugo år gamla första filmen. Det här är en nostalgitripp från start till mål, och den kultförklarade duon har inte mognat ett skvatt.

Under de 20 år som passerat har Llloyd Christmas (Carrey) vegeterat på en institution – helt apatisk efter att ha fått nobben av Mary Swanson/Samsonite. Medan Harry Dunne (Daniels) troget har kommit varje dag för att byta hans bajsblöjor.

Men, ha, ha! Plötsligt vaknar Christmas till liv igen – allt har bara varit ett två decennier långt bus. Det är viktigt med tajmning för komiken, säger Christmas och det har han ju så rätt i.

Vad som höjer "Dum och dummare"-filmerna ovanför den övriga sörjan av komedier kring bajs, snopp och prutt, är just tajmningen. Huvudrollsinnehavarnas (särskilt Carreys) förmåga att låta skämtet sväva fritt några sekunder innan det exploderar i ett fyrverkeri. Man verkligen suger på poängen, hur låg den än är.

För den som hade hoppats på något nyskapande finns absolut ingenting att hämta. Den börjar visserligen med att duon ger sig ut på jakt efter Dunnes påstådda dotter som han ska ha fått med Fraida Felcher (omtalad i första filmen). Men strax mynnar allt ut i en bekant roadtrip, där vi får möta allt på nytt.

Allra bäst är återföreningen med den lilla blinda ungen som fick en halshuggen undulat ("pretty bird") i första filmen. Han har givetvis snöat in på det här med fåglar, och rollen görs som en bonus av den nu vuxna barnstjärnan. Men även detaljer som den ständigt felriktade munsprejen och så klart hundbilen är med.

Mest påminner det om en återföreningsturné för något gammalt rockband. Stjärnorna har blivit lite mer fårade och lösare i köttet. Men de kan sin skit, och när de bränner av paradnumren strålar de, om än med visst vemod över den tid som flytt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag