Så här bra är "Dum och dummare 2"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jim Carrey i "Dum och dummare 2".

KOMEDI.

USA. Av Peter och Bobby Farrelly. Med Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner, Laurie Holden. Längd: 1.50. Från: 11 år.

Hur dumt kan det bli? Ja, typ exakt lika dumt som i den tjugo år gamla första filmen. Det här är en nostalgitripp från start till mål, och den kultförklarade duon har inte mognat ett skvatt.

Under de 20 år som passerat har Llloyd Christmas (Carrey) vegeterat på en institution – helt apatisk efter att ha fått nobben av Mary Swanson/Samsonite. Medan Harry Dunne (Daniels) troget har kommit varje dag för att byta hans bajsblöjor.

Men, ha, ha! Plötsligt vaknar Christmas till liv igen – allt har bara varit ett två decennier långt bus. Det är viktigt med tajmning för komiken, säger Christmas och det har han ju så rätt i.

Vad som höjer "Dum och dummare"-filmerna ovanför den övriga sörjan av komedier kring bajs, snopp och prutt, är just tajmningen. Huvudrollsinnehavarnas (särskilt Carreys) förmåga att låta skämtet sväva fritt några sekunder innan det exploderar i ett fyrverkeri. Man verkligen suger på poängen, hur låg den än är.

För den som hade hoppats på något nyskapande finns absolut ingenting att hämta. Den börjar visserligen med att duon ger sig ut på jakt efter Dunnes påstådda dotter som han ska ha fått med Fraida Felcher (omtalad i första filmen). Men strax mynnar allt ut i en bekant roadtrip, där vi får möta allt på nytt.

Allra bäst är återföreningen med den lilla blinda ungen som fick en halshuggen undulat ("pretty bird") i första filmen. Han har givetvis snöat in på det här med fåglar, och rollen görs som en bonus av den nu vuxna barnstjärnan. Men även detaljer som den ständigt felriktade munsprejen och så klart hundbilen är med.

Mest påminner det om en återföreningsturné för något gammalt rockband. Stjärnorna har blivit lite mer fårade och lösare i köttet. Men de kan sin skit, och när de bränner av paradnumren strålar de, om än med visst vemod över den tid som flytt.

Så bra är skådespelarna

Jim Carrey

Än finns det elasticitet i det där gummiansiktet. Carrey är fortfarande fånigast av alla och har en gudabenådad mimik. Samtidigt är det lite tråkigt att se honom gå tillbaka till ruta ett. Carey har ju utvecklat även en allvarligare sida sen 1994.


Jeff Daniels

Ser ut att ha lagt på sig mer än Carrey sen det begav sig. Men karaktären är sig lik. Så snäll och hjälplös att han nästan väcker moderskänslor.


Kathleen Turner

Turner är alltid Turner. Hon har en särskild utstrålning, och hennes egen dramatiska transformation genom åren, ger nostalgitrippen en dimension extra.


Laurie Holden

Känner många kanske igen från "The Walking Dead". Här gör hon en typiskt ond, sval, blondin. Stabilt, men inte så mycket mer.