Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är ”The Equalizer 2” – Denzels första uppföljare

”The Equalizer 2” har blivit omtalad för att vara 63-årige Denzel Washingtons första uppföljare någonsin.

”The Equalizer 2” har blivit omtalad för att vara 63-årige Denzel Washingtons första uppföljare någonsin. 

Det förefaller som en lite udda kvalitetsstämpel. 

Men att den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren, just nu aktuell med en Eugene O’Neill-klassiker på Broadway, väljer att tacka ja till en typisk b-film är förstås aningen förbryllande. Men roligt!

För det är förstås Washington-myset som är grejen med den här lite svajiga filmen, där vad som inträffar i periferin faktiskt är intressantare än själva huvuddramat. I nästan hela första halvan av filmen ägnar sig den före detta agenten McCall åt en udda typ av godhetsknarkande (som jag antar att man hade kallat det i vissa högerkretsar.) som verka fungera dövande på hans sorger.

Han räddar en kidnappad femåring på ett tåg som rusar fram genom Turkiet, språkar med de ensammaste pensionärer, samt övertalar en ung granne (Ashton Sanders från ”Moonlight”) till att skaffa sig en utbildning istället för ett gangsta-gäng. I övrigt kör han taxi (Lyft om man ska vara petig), vilket ger många ypperliga tillfällen att agera superhjälte i vardaglig förklädnad.

Men så mördas en av McCalls få vänner, och spåren leder förstås vidare till brottsligt konspirerande av det större formatet och en brutal uppgörelse i ett orkandrabbat och tillika evakuerat litet kustsamhälle.

Det är en upptrappning av händelserna som visserligen är lite att ta i, men som samtidigt stärker ens känslor för den stenhårt faderlige och rättskipande McCall där han drar fram likt en blodig gammeltestamentlig gud. För det här är inte pappaaction av den självömkande småskröpliga Liam Neeson-typen, utan Denzel Washington utstrålar snarare oändlig vishet och lugnande odödlighet, medan han tryggar Bostons gator.

Den andra Equalizer-filmen blir på så vis en film som inte främst bottnar i sina fullt godkända actionögonblick, utan i de stillsamma stunderna. Att se Denzel Washington försiktigt äta en skål soppa i ett slitet gulkaklat kök, går faktiskt inte att se sig mätt på.

Action

THE EQUALIZER 2

USA. Av Antoine Fuqua. Med Denzel Washington, Pedro Pascal, Bill Pullman, Melissa Leo. Längd: 2:01. Från: 15 år.

 

Så bra är skådespelarna:

Denzel Washington

Besitter den där underliga Tom Hanks-kvaliteten av att alltid framstå som bra, hygglig och intressant. En vill liksom bli adopterad av honom.

 

Bill Pullman

Spelar mest en trivsam make, och har väl egentligen inte så mycket till roll. Hans sympatiska aura bidrar ändå med sitt till filmen.

 

Melissa Leo

Utstrålar med sin agent Susan Plummer en värme, intelligens och tuffhet som jag gärna hade sett lite mer av.