Så bra är "The Dressmaker"

Publicerad

Kay Pollak, se hit! Australiensarna har kokat ihop en ”Så som i himmelen” fast med hemmafixad haute couture som förlösande faktor och Kate Winslet istället för Frida Hallgren som byfrälsande mobboffer.

Samt med en ganska oväntad brutalbisarr vändning, som inte alls känns som att välja glädje. Men kanske just därför, Kay Pollak, se hit!

Myrtle ”Tilly” Dunnage (Winslet) heter den glamourösa sömmerskan som återvänder likt en westerndoftande hämnerska till den lilla håla som en gång födde och kastade ut henne. Kvar finns en skröpligt aggressiv mor (Davis) och suddiga minnen. Dödade sömmerskan verkligen ett barn? Kanske. Tilly vill rekonstruera historien, och blir under tiden oväntat populär med sin förmåga att förvandla byns gråa sura möss till divor à la Gloria Swanson. De Anita Ekberg-vampiga kreationerna är magi mot den karga naturen. Och mitt i allt finns även en flämtande kärlekshistoria med traktens snygging Teddy (Hemsworth).

 

I slutänden blir det lite väl många trådar och udda lappar som ska tråcklas samman i berättelsen, men kläderna och skådespelarna så oemotståndliga att det är snudd på att jag börjar dela den lokala polisens (Weaving) fetisch för fjäderboa och glitter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag