Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är "The Beatles: Eight days a week"

Filmen "The Beatles: Eight days a week" är känslosam och något för de dedikerade fansen.

Det är en otroligt välgjord skildring av Beatles turnéår skriven av Ron Howards.

Med restaurerat material och nya intervjuer känns det som man var där!

Dokumentär

Storbritannien. Av Ron Howard. Med Paul McCartney, Ringo Starr, Whoppi Goldberg, Sigourney Weaver, Elvis Costello. Längd: 1:46. Från: Barntillåten.

Hjälp! Finns det någon där ute som kan höra mig? För annars har jag dött, och vaknat i Beatleshimlen. Lyckligt andfådd, men ändå sorgset svävande över de bekanta bilderna som loopats genom hela mitt liv.

Det kan bara betyda att Ron Howards dokumentär är solklart fab. Genom att fokusera, skala ner, och gå djupare ned i arkiven än vad någon gjort tidigare, lyckas regissören gjuta nytt liv i bilderna och skapa en känsla av att man faktiskt var där. På svenska "Drop in", på "The Ed Sullivan show", på "Hollywood bowl", på "Shea stadium".

 

LÄS MER: Recension: Beatles Live at the Hollywood Bowl

"The Beatles: Eight days a week" berör

Det är inga nya rön direkt, men det är en ovanligt levande och ömsint sammanfogad bild av bandet som vi känner det: De ystra pojkåren, gemenskapen, den komiska kemin, musikgenialiteten, masshysterin, och beslutet att retirera till studion.

Konceptet att koncentrera berättelsen till turnéåren 1962-66 känns klokt, för filmen närapå svämmar över ändå. Sextiotalets bilder tränger sig på, och ibland skrattar jag rätt ut åt Beatlarnas bekanta kvickheter. Ibland närapå snyftar jag.

Mest åt en euforisk Whoppi Goldberg som berättar om hur mamman stretade ihop till två biljetter som en överraskning. I ett fortfarande kraftigt segregerat USA blev Beatles, för Whoppi, den första upplevelsen av en färglös lycklig gemenskap för alla.