Star Wars "The last jedi" Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNStar Wars "The last jedi" Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Star Wars "The last jedi" Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Fisher som prinsessan Leia i Star Wars "The last jedi". Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNCarrie Fisher som prinsessan Leia i Star Wars "The last jedi". Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Fisher som prinsessan Leia i Star Wars "The last jedi". Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Hamill som Luke Skywalker i Star Wars "The last jedi". Foto: JOHN WILSON / AP TT NYHETSBYRÅNMark Hamill som Luke Skywalker i Star Wars "The last jedi". Foto: JOHN WILSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Hamill som Luke Skywalker i Star Wars "The last jedi". Foto: JOHN WILSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Så bra är Star Wars "The last jedi"

Publicerad

Carrie Fisher dog dagar efter att förra Star Wars-filmen, "Star Wars: Rogue One", hade haft premiär.

Nu är skådespelaren tillbaka i sin sista roll som prinsessan Leia i "Star Wars VIII: The last jedi".

Expressens filmexpert Maria Brander har sett filmen på premiär i London.

Slappna av. ”The last jedi” är här, och den är allt man skulle kunna önska sig: Ödesmättad, orkestersvulstig, barnsligt bedårande, men stundtals även andaktsfullt stilla på ett lite överraskande sätt. 

Solen går ned, liv rinner ut. Men allra sorgsnast och vackrast är det att ta farväl av Carrie Fisher.  

Redan i ”The force awakens” så var de ömsinta scenerna mellan henne och Harrison Ford, som  att skåda evigheten i universum: Det var det obevekliga åldrandet och den orubbliga kärleken i bitterljuv harmoni. 

Deras filmiska avsked sved, men att nu se den bortgångna Carrie Fishers känns snarast som en hel dödsstjärna i hjärtat. Här finns scener som får det tårfyllda vemodet att stocka sig i halsen.

Som tur är har filmen förmågan att överväldiga även på andra sätt.

Rian Johnson har plockat upp nästan varje befintlig sagotråd, och spunnit ett nytt vindlande nät, man mer än gärna fastnar i.

Här finns någorlunda subtila ekon av ”Rymdimperiet slår tillbaka” med den skeptiske jedimästaren Luke Skywalker som närmar sig sin möjliga aspirant Rey i en fuktig miljö laddad med äcklig mat och existentiella tvivel. Samtidigt som Motståndsrörelsen kamp rasar i en annan del av galaxen.

Foto: ANONYMOUS / AP 20TH CENTURY-FOX FILM CORPORATIO

Prinsessan Leia var banbrytande i Star Wars

Mörkret är starkt i den här filmen. Det ligger rotat i sorg, och tvivel och en kraft tyngd av ondskan.

Men här finns också ett hopp i alla osannolika hjältar och ovanliga ledare som ”Star wars” har haft den goda smaken att förse oss med genom åren. Sagan var tidigt ute med den banbrytande karaktären prinsessan Leia, och i ”The last jedi” är de handlingskraftiga kvinnorna en självklarhet. Från den respektingivande åldrade general Leia till den kavata mekanikern Rose.

Det är på allvar, men självklart även på lek. Den lurar i den strama ondskan i ett medvetet gränsland till en Mel Brooks-parodi, i de storögt söta porgs och ett otippat inslag av strykjärn. 

Man håller stilen, ja rentav imponerar, även om Rian Johnson ibland känns lite väl förälskad i sin egen skapelse. Den långa filmen tappar lite tempo på mitten, men här finns även ögonblick av stillhet som är lika visuellt utsökta som de är känslosamt laddade: En solstråle som bryts. En drottning som svävar i rymden. 

Allt går igen i "Star Wars: The last jedi" 

Där en generation slocknar, strålar den andra. Kanske är det det som är ”Star wars”-sagans hemlighet. Tanken på att allt går igen, och den svindlande insikten att det mycket väl för längesen kan ha funnits en civilisation med en galen kejsare, alltför mycket vapen, och ett motstånd som alltför ofta kom att skymmas av småkonflikter och fåfänga. 

Vem vet? I en galax lång långt borta kanske just vi är någon annans saga.

 

STAR WARS: THE LAST JEDI

Äventyr

USA. Av Rian Johnson. Med Mark Hamill, Carrie Fisher, Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Benicio del Toro, Gwendoline Christie. Längd: 2:35. Från: 11 år.

 

Så bra är skådespelarna:

Mark Hamill

Strålar av kraften i en närmast överjordisk prestation med en tyngd som hämtad från teaterscenens draman. Den oskuldsfulla Luke Skywalker känns långt borta.

 

Carrie Fisher

Sådan pondus och sådan grace! Med en exakt balans mellan moderlighet och luttrad ironi, strålar Fisher i rollen som kom att bli hennes sista.

 

Daisy Ridley

Har en naturlighet som matchar rollen, även om hennes godhjärtade aura ibland kan blekna lite vid sidan av alla mörka krafter.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag