Så bra är Star Wars "The last jedi"

Star Wars "The last jedi"
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Carrie Fisher som prinsessan Leia i Star Wars "The last jedi".
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Mark Hamill som Luke Skywalker i Star Wars "The last jedi".
Foto: JOHN WILSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Carrie Fisher dog dagar efter att förra Star Wars-filmen, "Star Wars: Rogue One", hade haft premiär.

Nu är skådespelaren tillbaka i sin sista roll som prinsessan Leia i "Star Wars VIII: The last jedi".

Expressens filmexpert Maria Brander har sett filmen på premiär i London.

Slappna av. ”The last jedi” är här, och den är allt man skulle kunna önska sig: Ödesmättad, orkestersvulstig, barnsligt bedårande, men stundtals även andaktsfullt stilla på ett lite överraskande sätt. 

Solen går ned, liv rinner ut. Men allra sorgsnast och vackrast är det att ta farväl av Carrie Fisher.  

Redan i ”The force awakens” så var de ömsinta scenerna mellan henne och Harrison Ford, som  att skåda evigheten i universum: Det var det obevekliga åldrandet och den orubbliga kärleken i bitterljuv harmoni. 

Deras filmiska avsked sved, men att nu se den bortgångna Carrie Fishers känns snarast som en hel dödsstjärna i hjärtat. Här finns scener som får det tårfyllda vemodet att stocka sig i halsen.

Som tur är har filmen förmågan att överväldiga även på andra sätt.

Rian Johnson har plockat upp nästan varje befintlig sagotråd, och spunnit ett nytt vindlande nät, man mer än gärna fastnar i.

Här finns någorlunda subtila ekon av ”Rymdimperiet slår tillbaka” med den skeptiske jedimästaren Luke Skywalker som närmar sig sin möjliga aspirant Rey i en fuktig miljö laddad med äcklig mat och existentiella tvivel. Samtidigt som Motståndsrörelsen kamp rasar i en annan del av galaxen.

Foto: ANONYMOUS / AP 20TH CENTURY-FOX FILM CORPORATIO

Prinsessan Leia var banbrytande i Star Wars

Mörkret är starkt i den här filmen. Det ligger rotat i sorg, och tvivel och en kraft tyngd av ondskan.

Men här finns också ett hopp i alla osannolika hjältar och ovanliga ledare som ”Star wars” har haft den goda smaken att förse oss med genom åren. Sagan var tidigt ute med den banbrytande karaktären prinsessan Leia, och i ”The last jedi” är de handlingskraftiga kvinnorna en självklarhet. Från den respektingivande åldrade general Leia till den kavata mekanikern Rose.

Det är på allvar, men självklart även på lek. Den lurar i den strama ondskan i ett medvetet gränsland till en Mel Brooks-parodi, i de storögt söta porgs och ett otippat inslag av strykjärn. 

Man håller stilen, ja rentav imponerar, även om Rian Johnson ibland känns lite väl förälskad i sin egen skapelse. Den långa filmen tappar lite tempo på mitten, men här finns även ögonblick av stillhet som är lika visuellt utsökta som de är känslosamt laddade: En solstråle som bryts. En drottning som svävar i rymden. 

Allt går igen i "Star Wars: The last jedi" 

Där en generation slocknar, strålar den andra. Kanske är det det som är ”Star wars”-sagans hemlighet. Tanken på att allt går igen, och den svindlande insikten att det mycket väl för längesen kan ha funnits en civilisation med en galen kejsare, alltför mycket vapen, och ett motstånd som alltför ofta kom att skymmas av småkonflikter och fåfänga. 

Vem vet? I en galax lång långt borta kanske just vi är någon annans saga.


STAR WARS: THE LAST JEDI

Äventyr

USA. Av Rian Johnson. Med Mark Hamill, Carrie Fisher, Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Benicio del Toro, Gwendoline Christie. Längd: 2:35. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna:

Mark Hamill

Strålar av kraften i en närmast överjordisk prestation med en tyngd som hämtad från teaterscenens draman. Den oskuldsfulla Luke Skywalker känns långt borta.


Carrie Fisher

Sådan pondus och sådan grace! Med en exakt balans mellan moderlighet och luttrad ironi, strålar Fisher i rollen som kom att bli hennes sista.


Daisy Ridley

Har en naturlighet som matchar rollen, även om hennes godhjärtade aura ibland kan blekna lite vid sidan av alla mörka krafter.