Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är Spielbergs nya film ”Ready player one”

Steven Spielbergs nya filma ”Ready player one”.
Mark Rylance, Tye Sheridan och Olivia Cooke spelar de största rollerna.

Fall på knä, och vänd ansiktet mot skyn i barnslig förundran! För när Steven Spielberg återvänder till äventyret och får tillfälle att frossa i åttiotalsnostalgi är det närapå ett ögonblick lika heligt som när E.T. nedsteg till jorden.

Med ”Ready player one” (baserad på boken med samma namn) skickar mästaren oss på en populärkulturell odyssé, som tar sin början i ett dystopiskt 2045. ”Majssirapstorkan och bredbandsupproren” har lämnat USA i ett stadium av grå skrothög, och för att slippa den fula tristessen söker sig mänskligheten in i den virtuella verkligheten. 

De förenas i spelet OASIS – en parallell värld, där du kan skapa vad du vill, men där de flesta väljer att slåss i rollspel eller nostalgiskt remixa det förflutnas kitschigare underhållning. 

Wade Watts (Sheridan) är en av de bättre spelarna: En föräldralös tonåring som bor med sin moster i en kåkstad staplad på höjden, men i spelet är han Parzival – en slank avatar som minner om David Bowie anno tidigt åttiotal. 

Tillsammans med alla andra är han på hoppfull jakt efter det ”påskägg” som OASIS hängivne skapare Halliday (Rylance) gömt i spelet i samband med sin död. Den som hittar det ärver nämligen hela virtual reality-imperiet, och det får inte bara fattiga lycksökare att gå på äggjakt utan även onda företagskoncerner med planer på världsherravälde. 

På så vis är ”Ready player one” praktiskt taget en kreativ mix av ”Kalle och chokladfabriken” och sagan om Steve Jobs. Men den utmärker sig främst i hur den fullkomligt svämmar över av fantasi. 

Det är i princip omöjligt att fånga upp alla referenser på en enda tittning, där vi kryssar mellan Atari 2600-spel, King Kong, en Jurassic Park-tyrannosarus, John Hughes-filmer, Duran Duran, ”Den onda dockan” och ”Alien”.

Fast mest kittlar det när Stanley Kubricks ”The shining” återuppstår som mardrömsk spelvärld. Det blir ett levande avbrott från den dataanimerade världen som också pekar på filmens oundvikliga svaghet: Att det i längden känns lite som att titta på ett spel. 

Delvis faller faktiskt filmen på sin egen lite tama sensmoral om att den digitala världen kan vara nog så underhållande, men ändå aldrig mäta sig med den verkliga.

Mötet med E.T. hade ju aldrig känts lika religiöst om utomjordingen istället valt att strålas hit som ett hologram.


READY PLAYER ONE


Science fiction

USA. 

Av: Steven Spielberg. 

Med: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Mark Rylance, T.J. Miller. 

Längd: 2:20. 

Från: 11 år

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Mark Rylance


Är den som vi får se minst som avatar, och desto mer som verklig människa, vilket innebär att han också får chans att leka med känsloregistret som ett slags åldrad ”Silicon valley”-nörd.


Tye Sheridan

GGG

Gör huvudrollen som Wade med en sympatisk valpighet inte helt olik den hos Ansel Elgort (Baby driver). Men det är svårt att helt identifiera sig med någon som mestadels har VR-glasögon på sig.


Olivia Cooke


Indiefyndet från hyllade ”Me and Earl and the dying girl” fortsätter här att lysa av energisk karisma.