Så bra är "Snowden"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jürgen Olczyk / JÜRGEN OLCZYK

Filmen "Snowden" får vem som helst att bli paranoid över tekniken.

Joseph Godron-Levitts tolkning av Edward Snowden är både komisk och verklighetstrogen.

Den där datorn. Jag visste att man inte kunde lita på den. Så nu är det bara rädslan för att framstå som paranoid som stoppar mig från att tejpa över webbkameran, samt även från att förvara mobilen i micron.

Då har jag ändå sett den Oscarsbelönade "Citizenfour" om NSA-skandalen. Men man glömmer ju så fort! Och kanske just därför, och för att informationen ska nå ut ännu mer, känns det angeläget med även en spelfilm om Edward Snowden.

Att det dessutom var Oliver Stone ("JFK", "Nixon") som skulle göra den känns väntat. Han verkar hysa en stor respekt för Snowden, nästan som att han för hans talan, genom att måla upp honom som en ärlig patriot och ödmjukt geni med rara nördkvaliteter.


LÄS MER: Joseph Gordon-Levitt gifte sig i hemlighet


Joseph Gordon-Levitts i filmen "Snowden"

Men första gången Joseph Gordon-Levitt öppnar munnen börjar jag nästan skratta åt hur han imiterar Snowdens mumlande låga stämma. Sen vänjer jag mig, och börjar rentav gilla den verklighetstrogna känslan.

Problemet är bara att Stone inte riktigt verkar ha bestämt sig för vilken film han vill göra. Ibland är det ett naturalistiskt murveldrama lite à la "Spotlight", ibland en typisk Hollywoodrulle där Shailene Woodley (som spelar flickvännen Lindsay Mills) får vara omotiverat lättklädd lite väl ofta.

Synd. När budskapet är så skräckinjagande viktigt: Att vi alla är övervakade kanske upplevs som ofarligt just nu, när vi har en någorlunda bra världsledare (Obama), men vilket tyranni står vi inför den dag då systemet hamnar i fel händer?


LÄS MER: Joseph Gordon-Levitt och frun har fått barn

Thriller

USA. Av Oliver Stone. Med Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Zachary Quinto, Nicolas Cage. Längd: 2:14. Från: 15 år.