Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är "Robinson Crusoe"

Maria Brander: Berättelsen är på alla vis den här filmens stora svaghet.
Foto: / 2015 MOVI3D SPRL. ALL RIGHTS RESERVED.

Slavhandel, kannibalism, blodspillan, 30 år av hård överlevnad, och en slavkompis vid namn Fredag. Robinson Crusoe har aldrig riktigt slagit mig som en typisk barnberättelse. Men så är detta också den extremt urvattnade versionen av originalberättelsen. På gott och ont. För vad som finns kvar efter några vara i den belgiska animationsstudiocentrifugen är en skeppsbruten Robinson och en papegoja vid namn Tisdag.

BIO

ROBINSON CRUSOE

Animerat



Belgien. Av Ben Stassen, Vincent Kesteloot. Med svenska röster av Kim Sulocki, Babben Larsson, Linda Ulvaeus. Längd: 1:31. Från: 7 år.

Berättelsen är på alla vis den här filmens stora svaghet. Det stora hotet är varken pirater eller naturens hårda villkor, utan två ondskefulla katter. Det låter som en barnanpassning, men att katterna bland annat bränner Robinsons hund inne, känns oväntat brutalt i en film som annars verkar ta sikte på de minsta.

De lekfulla elementen fungerar något bättre. Här vimlar av söta djur, som blir Robinsons kompisar på ön, och 3D-användningen känns ofta kreativ där vi kanar runt i grottor och träd.


Bäst är trädhuset med rinnande vatten som gänget bygger tillsammans. En kojdröm för vilket barn som helst.

Men i övrigt att har skaparna som tidigare gjort Sammys äventyr inte alls fått till det den här gången. Filmen ger ett uttråkat uttryck, där den vandrar omkring planlöst kring den inte så öde ön. Robinson framstår mest som en töntig slacker, som inte bryr sig ett dugg om vad som händer honom. Inte helt olikt en slapp deltagare från dokusåpan Robinson faktiskt.